Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроект, забраняващ вноса на уран от Русия, предаде Ройтерс.

Законопроектът трябва да бъде одобрен и от Сената и после подписан от президента Джо Байдън, за да влезе в сила. Не е ясно дали Сенатът ще има време да приеме текста до края на годината.

Законопроектът забранява вноса на уран 90 дни след влизането му в сила. Но ще има и освобождаване от прилагането на забраната за нискообогатен уран от Русия, ако американският енергиен сектор констатира, че няма друг алтернативен източник на разположение за дейността на даден ядрен реактор или на дадена ядрена енергийна компания в страната, или пък ако доставките са в национален интерес.

САЩ забраниха вноса на руски петрол след руската инвазия в Украйна и наложиха ценови таван заедно с други западни страни на доставките по море на руски суров петрол и петролни продукти, но досега нямаше забрана относно урана.

Американски ядрени централи внасят 12 процента от урана си от Русия спрямо 27 процента от Канада и 25 процента от Казахстан, според данни за 2022 г. САЩ са били източник на около 5 процента от използвания в страната уран през 2022 г.

Позволените доставки на руски уран според дерогациите, предвидени в закона, ще бъдат поетапно намалявани до 459 тона през 2027 г. от около 476,5 тона през 2024 г.