Ударната група на американския самолетоносач "Джералд Р. Форд" пристигна в източната част на Средиземно море, предаде АП, като се позова на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ).

"Пристигането на тези изключително способни сили в региона е ясен сигнал за възпиране, ако някой враждебен на Израел фактор се опита да се възползва от ситуацията", заяви командващият СЕНТКОМ генерал Майкъл Курила.

Самолетоносачът "Джералд Р. Форд" пристигна заедно със своите осем ескадрили от бойни и спомагателни самолети и крайцера "Нормандия", въоръжен с ракети с прецизно насочване, както и ескадрените миноносци "Томас Хъднър", "Ремидж", "Карни" и "Рузвелт", също въоръжени с ракети с прецизно насочване. Бойната група включва още щурмови и спомагателни самолети.

По-рано американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че САЩ изпращат една от самолетоносачните си групи в източната част на Средиземно море на фона на разрастващия се конфликт между Израел и "Хамас", припомня БТА. Той също така потвърди ангажимента на Съединените щати да ускорят предоставянето на оборудване за противовъздушна отбрана и боеприпаси, от които Израел се нуждае, за да укрепи отбраната си.

"Хизбула": Американският самолетоносач няма да ни уплаши

Проиранската ливанска групировка "Хизбула" заяви, че няма да се уплаши от самолетоносача, който САЩ изпратиха в Средиземно море, предаде ДПА.

"Потвърждаваме, че тази стъпка няма да уплаши народа ни, или политическите ни партии. Съпротивата е готова за конфронтация до постигането на окончателна победа и пълно освобождение", се казва в изявление на "Хизбула".

В текста се посочва, че организацията не е изненадана от позицията на американското правителство и неговата подкрепа за Израел.

"Смятаме, че САЩ изцяло подпомагат ционистката агресия и носят пълна отговорност за убийствата, престъпленията, обсадите и разрушаването на жилища, както и за ужасяващите масови избивания на беззащитни цивилни, включително на деца, жени и старци", пише още "Хизбула".

Движението призовава всички арабски и ислямски страни, "които познават грозната истина за САЩ и тяхната агресия срещу народите на Ирак, Сирия и Афганистан", да осъдят американската интервенция.

Вашингтон заяви, че е готов да окаже цялостна подкрепа на Израел.