Бившият шеф на "Роскосмос" и куратор на руския военнопромишлен комплекс Дмитрий Рогозин, който от известно време е в Донбас с кодово име "Сармат", е изцяло екипиран с облекло и оръжие на НАТО, забелязаха руските военни кореспонденти в Telegram и изразиха недоволството си от този "непатриотичен" факт.

Дрехите и боеприпасите му струват около един милион рубли (около 30 000 лв.).

Рогозин е облечен с австрийско яке Carinthia (преди мобилизацията то струвало около 80 000 рубли - близо 2 500 лв.) Бронежилетката е турска, произведена от BIKATEX.

В жилетката са затъкнати пълнители за немския автомат Heckler & Koch MP5 (Нео го използва в престрелка в "Матрицата") и пълнители за американския FN SCAR-H, оръжието на рейнджърите. Цените на автоматите започват от 350 000 рубли (около 10 700 лв.).

Рогозин, който редовно пуска снимки в личния си канал в Telegram, позира и с американска щурмова пушка AR-15 и пистолет, подобен на Glock-18 (все пак има и снимка с автомат АК-74).

Дори обувките са словашки (Zephire, цена от 25 000 рубли или близо 770 лв.).

Военните кореспонденти недоумяват защо Рогозин не използва руския комплект бойна екипировка "Ратник", който той похвали и поиска да бъде въведен в експлоатация още през 2013 г. "Пушката и ножа няма да коментираме", пишат кореспондентите.

Все пак "Сармат" (в Донбас Рогозин преди това си бе избрал кодовото име "Космос", но не след дълго го промени) носи и нещо руско - това е каската "Армоком", чиято цена започва от 120 000 рубли.

Преди да отиде в Донбас, през юли Рогозин бе освободен от поста ръководител на "Роскосмос" и тогава се появиха подозрения, че той ще бъде един от кураторите на Кремъл на ДНР, ЛНР и окупираните от Русия територии в Украйна.

Месец преди това Рогозин заплаши България с ракети "Сармат" във връзка с това, че България, Северна Македония и Черна гора затвориха небето си за самолета на руския министър на външните работи Сергей Лавров, който трябваше да посети Сърбия.