Високопоставен съюзник на руския президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще смята всеки ход на Великобритания, свързан с разполагане на войски в Украйна, за обявяване на война срещу Русия, предаде Ройтерс.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, направи изявлението си в отговор на посещението на британския министър-председател Риши Сунак в Киев, по време на което Сунак съобщи, че финансовата подкрепа за Украйна ще бъде увеличена, за да ѝ се помогне в закупуването на нови военни дронове.

"Надявам се, че нашите извечни врагове - наглите британци, разбират, че разполагането на техен официален военен контингент в Украйна ще бъде равносилно на обявяване на война срещу страната ни", написа Медведев в социалната мрежа "Телеграм".

Медведев често прави остри публични изказвания, които според дипломати са признак за наличието на ястребски нагласи сред управляващите кръгове в Кремъл, отбелязва Ройтерс. Освен това, бившият руски президент попита как западната общественост би се почувствала, ако делегацията на Сунак бъде обстрелвана от касетъчни боеприпаси в центъра на Киев, както според Медведев се е случило наскоро с мирни руски граждани в Белгород.

Белгород, разположен в Южна Русия, се намира близо до украинската граница и в последните месеци е под прицела на украински ракети и дронове. При случая от 30 декември, за който говори Медведев, Русия заяви, че най-малко 20 души са били убити, сред които и две деца, а 111 души са били ранени при "безразборни" украински удари с касетъчни боеприпаси.

Украинският новинарски портал "РБК-Украйна" цитира неназовани източници, според които украински сили са поразили военни цели в Белгород в отговор на масирана руска бомбардировка на украински градове предишния ден.

При управлението си като президент в периода 2008 - 2012 г. Медведев се представяше за либерален модернизатор, но сега е един от най-големите антизападни ястреби в Кремъл, отбелязва Ройтерс.

Днес украинският президент Володимир Зеленски и британският премиер Риши Сунак подписаха в Киев споразумение за сигурност между двете страни, предаде Ройтерс.

Снимка: БТА/Stefan Rousseau/Pool via AP

Зеленски нарече това "безпрецедентно споразумение за сигурност". Местна медия цитира Зеленски, като съобщи, че споразумението ще остане в сила до влизането на Украйна в НАТО.

"Радвам се, че сключихме първото подобно споразумение с Великобритания... Това ще стане основа за работа и с други партньори", каза украинският лидер.

Той добави, че Украйна, която от почти две години се бори с руската инвазия, и Великобритания ще могат да сключат допълнителни секторни споразумения, ако това стане необходимо.

Подписаното споразумение за сигурност формализира военното и невоенното сътрудничество между Лондон и Киев в подкрепа за сигурността на Украйна, посочва агенция УНИАН. Тази подкрепа ще бъде дългосрочна.

Споразумението по-специално предвижда, че в случай на бъдеща руска атака, Великобритания ще предостави на Украйна необходимата помощ бързо и незабавно за отразяване на агресия по суша, море и въздух.

"Днес е ден, в който историята на Европа се промени. Украйна и Обединеното кралство сключиха ново и безпрецедентно споразумение за сигурност. Това не е просто една декларация. Това е реалност, която ще настъпи благодарение на нашето сътрудничество, и в частност, на гаранциите за сигурност от страна на водещата глобална сила Великобритания", подчерта Зеленски, цитиран от УНИАН.

"Ако подобно ниво на гаранции беше постигнато след 1991 г. с Великобритания и други страни, то просто нямаше да има руска агресия", допълни украинският президент.