Децата на руските висши чиновници и милиардери напускат масово британски частни и скъпи колежи и университети. Това показват данните на Съвета на частното образование, в който членуват над 1300 престижни образователни звена във Великобритания.

Тенденцията се засили особено много след отравянето на Скрипал и неговата дъщеря Юлия с Новичок, пише британският "Телеграф". След този инцидент, в британския парламент се тиражираха призиви правителството да вземе мерки и лиши "приятелите от Кремъл" от приятния им начин на живот във Великобритания,, в това число като ограничи достъпа до престижни образователни звена. До този момент в Лондон се наблюдаваше струпване на руски дипломати, богаташи и шпиони дори повече, отколкото в годините на Студената война.

Така ако през 2015 година в частните британски учебни заведения са се обучавали 2800 деца на руски богаташи и чиновници, то през април 2018 година техният брой слезе до 1700.

В английски училища, колежи и университети са се обучавали децата на милиардерите Роман Абрамович и Борис Березовски, заместник-премиерът на Русия Игор Шувалов ,както и на други лица от руския политически и бизнес елит.

В Русия след скандала със Скрипал стартира програмата "Highly Likely Welcome Back" или да се завърнете обратно вкъщи. На обучаващите се във Великобритания бе предложено да се запишат в най-добрите руски университети като МГИМО. Дали обаче те са избрали този вариант или просто са се прехвърлили в други европейски държави, не е ясно. Знае се само, че през миналата година според официални данни на руското Министерство на образованието и науката, зад граница са се обучавали 60 000 руски студенти.