Най-малко 76 души са загиналите днес в резултат на мощения взрив, предизвикан от кола бомба в оживен район на сомалийската столица Могадишу, предаде АФП. Много от жертвите са студенти, съобщиха местните власти.

По данни на международна организация, която работи в Сомалия, броят на жертвите може да е над 90. Сомалийски депутат също съобщи, че убитите са над 90, включително 17 полицаи, съобщи Ройтерс.

Експлозията избухна на натоварено кръстовище в югозападната част на града, където трафикът е интензивен заради контролно-пропускателен пункт и данъчен офис.

Могадишу редовно е обект на терористични атаки с коли бомби, извършвани от ислямистката групировка "Аш Шабаб", като днешният взрив е сред най-смъртоносните за последните около две години.

Полицията съобщи, че сред жертвите са двама турски граждани. Поне 70 са ранените в атентата.

Колата експлодирала на много оживен полицейски контролен пункт в града, на който се събира пътна такса. Това станало в сутрешния час пик, когато много хора отивали на работа след петъчния празничен ден.

Живеещ наблизо очевидец, цитиран от Ройтерс, излязъл от къщи да види какво става и преброил най-малко 13 трупа. "Десетки други крещяха за помощ, но полицията незабавно откри стрелба и аз бързо се прибрах у дома", каза той.

Ранените били отведени в болница "Медина", където друг свидетел на Ройтерс видял десетки хора да пристигат с линейки от мястото на експлозията.

Снимка: АР/БТА

Кметът на Могадишу майор Омар Мухамуд каза пред репортери, че правителството е потвърдило за най-малко 90 ранени при взрива, повечето от тях деца и ученици, както и студенти, минаващи оттам с автобус. На снимки от местопроизшествието се виждат обгорели каросерии на коли, а над града се издига гъст облак дим.

Снимка: АР/БТА

Никой засега не е поел отговорност за кървавия атентат, но вероятно зад него стои свързаната с терористичната мрежа "Ал Кайда" "Аш Шабаб". Групировката, която се стреми да свали подкрепяното от ООН правителство, бе изтласкана от Могадишу преди няколко години, но продължава да контролира чрез рекетьорска "данъчна" система части от централните и южните райони на Сомалия и да извършва нападения срещу популярни и оживени места като кръстовища и хотели в крайморската столица.

Снимка: АР/БТА

Установяването на точния брой на жертвите и пострадалите не е лека задача, защото властите са дали инструкция на медицинския персонал да не разкриват бройки, както се правеше по-рано, а на журналистите е забранено да отиват на местата, където са извършени такива терористични атаки, отбелязва Ройтерс.

Сомалия е раздирана от вътрешни конфликти и междуособици от 1991 г. насам, когато военните племенни вождове свалиха диктатора Сиад Баре, а след това започнаха борби помежду си.

По последни данни жертвите на днешния атентат с кола бомба в сомалийската столица Могадишу могат да достигнат 90 души. Натъпканият с експлозиви автомобил е бил взривен в час пик до оживен полицейски контролен пункт в града, на който се събира пътна такса.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Сомалия Хасан Али Кхаире по повод кървавия бомбен атентат в столицата Могадишу, съобщиха от пресслужбата на МС.

"Бих искал да Ви предам нашата най-искрена съпричастност с болката на семействата и близките на загиналите и нашата пълна подкрепа и солидарност към усилията на Вашето правителство в тези трудни моменти. Няма оправдание за жестокостта, безсмислието и безчовечността на терористичните действия, и международната общност трябва да реагира решително и безкомпромисно при такива прояви", отбелязва премиерът.

Съболезнователна телеграма изпрати и министърът на външните работи Екатерина Захариева до своя сомалийски колега Ахмед Иса Авад.