Най-малко 24 души са леко ранени при сблъсък и дерайлиране на два влака на метрото в Ню Йорк, съобщиха спасителните служби, които отцепиха един от най-натоварените райони в Манхатън.

Три линии от внушителната мрежа на един от най-старите метрополитени в света бяха спрени, а северозападната част на главния остров на мегаполиса - квартал "Горен Уест Сайд" в Манхатън, беше напълно отцепен от пожарната, полицията и линейките, посочва Франс прес.

Няма тежко ранени при сблъсъка. В единия влак е имало около 300 пътници, а другият е бил празен и спрял на един коловоз, обясниха пред репортери на мястото на инцидента Йън Сордс от службата за спешна помощ и началникът на пожарната служба в Ню Йорк Майк Майърс.

Преди инцидента вандали са актвирали спирачката на пътническия влак и движението му е било пренасочено към местен коловоз пред него. Шефът на поддръжката на метрото съобщи, че много от кабелите на аварийната спирачка са били изтръгнати.

Очевидци на инцидента разказаха, че са стояли в тунела около 20 минути:

"Нямаше нищо за гледане, изведнъж светлините започнаха да примигват. Стояхме в тунела около 20 минути. След това съобщиха, че някой е натиснал аварийните спирачки и не можем да се движим. Вратите на нашия влак бяха блокирани и трябваше да ги отворят ръчно";

"Всички се изплашиха. Децa пищяха вътре. Хората се опитваха да се свържат с 911. Аз бях една от тези, които успяха да оставят съобщение. Трябваше да чакаме, докато дойдат да отворят вратите и да излезем".

Метрото в Ню Йорк е в много лошо състояние, но катастрофите и произшествията са редки, а броят на пътниците отново расте след значителния спад по време на пандемията и ръста на престъпността между 2020 и 2022 г., отбелязва АФП.

Последното дерайлиране на влак с пътници се случи на 20 септември 2020 г., когато влак с около 100 пътници излезе от релсите около 14-та улица. Тогава при инцидента трима души бяха леко ранени.