Органите на реда в Брюксел използваха днес водни оръдия и сълзотворен газ, за да разгонят многохилядна демонстрация срещу ковид мерките и ограниченията заради вариант "Омикрон", предаде АП.

По данни на полицията участниците са били около 50 хиляди, някои от които пристигнали от Германия, Франция и други страни.

Множеството скандираше "Свобода!", докато маршируваше, а някои от участниците влизаха в сблъсъци с полицаи. На видеокадри се виждаха облечени в черно демонстранти хвърлят бомбички към страда на дипломатическата служба на ЕС и трошат прозорци.

Полицията съобщи за задържането на 70 души. Трима полицаи и 12 демонстранти са се нуждаели от медицинска помощ, предаде АП.

В основната си част протестиращите в Брюксел бяха белгийци, но към тях се присъединиха и граждани на Франция, Нидерлания, Германия и Италия. Демонстрантите носеха плакати с надписи като "Демокрация означава свобода", "Не на QR-кодовете" и "Не на коронавируса на обществото!". Много от тях не носеха защитни маски за лице. 

Вижте снимки >>

Основното им искане е да се проведе истински обществен дебат за мерките и, по думите им, в името на свободата и демократичните ценности те призовават тези, които повече не се усещат, че са чути, да се присъединят към тях. Те скандираха основно "Свобода".

Част от протестиращите изразиха опасенията за ваксиниране на децата срещу Covid, а някои се обявиха против задължителната ваксинация.

Снимка: АР/БТА

Недоволните носеха плакати, заклеймяващи белгийския премиер Александър де Кро и Covid паспорта, който се изисква за достъп до редица обществени заведения и доказва ваксинация или отрицателен резултат от изследване.

Снимка: АР/БТА

"Ваксинирана съм, но се ядосах, че децата ми бяха принудени също да се ваксинират. Направиха го, за да са свободни - искат да пътуват, да участват в спортни състезания, а не могат да го правят, ако не са ваксинирани. Не искаха, но бяха изнудени да го направят", заяви протестираща.

Организаторите призоваха да се включат и участници от други страни от Европейския съюз и в тълпата се виждаха и знамената на Полша, Франция, Нидерландия. Имаше участници също и от Франция и Португалия. Недоволните от ограниченията скандираха "Свобода!", а в репортаж на Асошийтед прес се чува и българска реч.

Мъж е задържан по време на демонстрация срещу мерките за COVID-19 в Брюксел

Снимка: АР/БТА

Полицейски служители с бели каски многократно атакуваха протестиращите, които пренебрегнаха инструкциите да се разпръснат. Полицейски камиони с водни оръдия изстреляха мощни струи и извиващи се следи от газ изпълниха въздуха в белгийската столица.

Демонстранти хвърлят бомбички към страда на дипломатическата служба на ЕС и трошат прозорци

Снимка: АР/БТА

Лидер на протеста, излъчващ по високоговорител, извика: "Хайде хора! Не им позволявайте да ви отнемат правата", докато полицаи се изправиха срещу демонстранти, които хвърляха бомбички и отправяха обиди, предаде Асошийтед прес.

"Върви по дяволите!" — изкрещя протестиращ, облечен с фалшив рицарски шлем с цветен кичур.

Някои протестиращи влязоха в конфликт с репортери, отразяващи шествието за Асошиейтед прес, като натискаха и заплашваха журналистите и повредиха видеооборудването им. Един протестиращ ритна един от журналистите, а друг се опита да го удари, отбелязва агенцията.

Снимка: АР/БТА

Днешното шествие в Брюксел е продължение на демонстрации в десетки европейски градове снощи, в които също се включиха хиляди хора, недоволни от ваксинационните паспорти и други изисквания, наложени от правителствата с идеята да се овладее пандемията от коронавирус.

Снимка: АР/БТА

В петък агенцията по здравеопазване на Европейския съюз съобщи, че Омикрон е доминиращият вариант в блока и някои съседни на него страни.

В Белгия през тази седмица новозаразените надхвърлят над 60 000 на ден, но тъй като Омикрон е по-малко агресивен и заради високият процент на ваксинираните в Европа, здравните системи не са под толкова голям натиск, колкото при предишни вълни, пише Франс прес. Белгийският премиер обяви, че ресторантите и баровете могат да удължат работното си време, но нощните клубове остават затворени. А съседна Франция ще започне да вдига постопенно ограниченията заради ковид от 2 февруари, след като властите видяха "окуражаващи сигнали", че вълната от инфекции заради Омикрон спада.

Протестът в белгийската столица в неделя е петият подобен от началото на пандемията. Според информационна агенция Белга демонстрацията е организирана от няколко европейски групи. Сред тях е била и "Обединени европейци".

Протестната вълна в събота

Недоволството от строгите изисквания в Австрия бяха концентрирани в град Грац , където десетки хиляди хора от всички възрасти пучастваха в петчасови протести и митинг срещу задължителната ваксинация.

Несъгласието си изразиха и жителите на шведската столица Стокхолм и на втория по големина град Гьотеборг.

В цяла Франция се проведоха протести малко преди влизането в сила на новия ваксинационен сертификат. В столицата на Нидерландия - Амстердам, отново хиляди протестираха срещу Covid мерките

В столицата на Финландия Хелзинки мирна протестна демонстрация поиска отпадане на ограниченията и на забраните за публични прояви.

АП и ЕйБиСи съобщават, че протести е имало в Атина и Лондон. В британската столица медицински служители са били против изискванията за имунизация. Планирани бяха демонстрации и в Лисабон, и Киев пише сайтът "Сrisis24", където има информация за предстоящ днес следобед в София протест.