Натоварената да състави новото сръбско правителство Ана Бърнабич съобщи вчера, че министър на външните работи ще бъде досегашният генерален секретар на Председателството на Сърбия Никола Селакович, а Александър Вулин и Небойша Стефанович разменят министерствата си и Вулин става министър на вътрешните работи, а Стефанович - на отбраната, съобщават сръбските вестници.

Министър на финансите остава Синиша Мали. Начело на новото министерство за човешките права, равноправието на половете и обществения диалог ще бъде Гордана Чомич, бивш член на опозиционната Демократическа партия, на министерството за грижа за семейството и демографията Ратко Дмитрович като представител на партията СПАС на Александър Шапич, а министър за грижата за селото - Милан Къркобабич (лидер на Партията на обединените пенсионери).

Досегашната председателка на парламента Мая Гойкович става министър на културата и информацията, а епидемиологът Дария Кисич Тепавчевич от Кризисния щаб за борба с разпространението на коронавируса поема министерството на труда, заетостта, въпросите на ветераните и социалните въпроси. Министър на земеделието остава Бранислав Недимович.

Досегашното голямо министерство, водено от Зорана Михайлович, е разделено и Михайлович поема енергетиката и минното дело, а строителството и инфраструктурата са поверени на Томислав Момирович, бизнесмен и генерален директор на хотел. Анджелка Атанаскович поема икономиката, а търговията, туризма и телекомуникациите ще ръководи Татяна Матич, досега държавен секретар в министерството на туризма и телекомуникациите.

Министър за околната среда ще бъде Ирена Вуйович, на правосъдието Мая Попович, на държавната администрациая и местното самоуправление Мария Обрадович, на европейската интеграция остава Ядранка Йоксимович, на здравеопазването Златибор Лончар, на младежта и спорта Ваня Удовичич, а просветата ще бъде поверена на представител на Социалистическата партия на Сърбия /СПС/, като според вестниците това ще е заместник председателят на СПС Бранко Ружич, като според "Блиц" ще бъде и вицепремиер. "Новости" пише, че окончателното решение ще стане известно днес, след заседание на партийните органи. Досега Ружич беше министър на държавната администрация и местното самоуправление.

Новото правителство ще има 21 министерства, включително три нови - за човешките права, правата на малцинствата и обществения диалог, за грижа за семейството и демографията и за грижа за селото. Десет от министерствата са поверени на жени.

Както бе съобщено по-рано, заседанието на сръбския парламент, на което ще бъде избрано правителството, трябва да се състои в сряда, на 28 октомври. Парламентарните избори се състояха на 21 юни, а президентът Александър Вучич връчи мандат за съставяне на нов кабинет на Ана Бърнабич на 5 октомври.

Лидерът на Сръбския патриотичен съюз /СПАС/ Александър Шапич заяви, че би било "неприлично и политически нереалистично" неговата партия да откаже да участва в новото сръбско правителство, пише вестник "Данас". Министерството за грижа за семейството и демографията, което ще бъде ръководено от бившия журналист от вестник "Новости" Ратко Дмитрович, е близко до СПАС и кандидатурата му не бе предложена от президента Вучич, а от коалицията, каза Шапич в телевизионно интервю снощи. "Дмитрович и преди, когато беше журналист, се занимаваше с демографията и семейството, работеше за запазване на сръбския народ, затова е компетентен за това министерство", смита Шапич.

Според директора на Фондация Отворено общество Милан Антониевич Дмитрович не е логичен избор за новия пост. "Струва ми се, че Дмитрович е допринесъл повече за изселването на младите хора през последените 20 години", каза той.

Анализаторът Цвиетин Миливоевич от своя страна каза, че когато видял, че ще се формира ново министерство за обществения диалог и то ще бъде водена от /бившата заместник председателка на парламента/ Гордана Чомич, си спомнил за романа "1984".

Според него министерството би трябвало да бъде "министерство за монолога", тъй като Чомич е затворила вратата за диалог с опозицията.