В момента няма потенциал за смяна на режима в Русия, заяви руският олигарх Олег Дерипаска.

"Опозицията предпочете красивите европейски гледки, всичко останало и се оттегли от живота на страната... Да очакваме, че Михаил Маратович Фридман или [Пьотр] Авен, или [Михаил] Ходорковски ще грабнат оръжие и ще нахлуят в Брянск на танкове - това е малко вероятно", каза бизнесменът. Той подчерта, че това "в никакъв случай не е упрек" - просто според него в момента не съществуват икономическите предпоставки за смяна на режима.

Дерипаска заяви, че все пак разбира защо западните лидери, които "залагат на свалянето на режима на Путин", оказват натиск върху Русия: те "нямат друг отговор за своите избиратели".

Бизнесменът заяви също, че "унищожаването на Украйна" би било "колосална грешка".

Тримата бизнесмени, споменати от Дерипаска, живеят в Лондон. Съоснователят на Alfa Group Михаил Фридман и доскорошният ръководител на борда на директорите на Alfa Bank Пьотр Авен бяха включени в списъците със санкции на ЕС и Обединеното кралство след началото на военната операция в Украйна. Фридман сравнява живота под санкции с домашен арест и обвинява авторите им в неразбиране на Русия: според него бизнесмените няма как да повлияят на решенията на президента относно "специалната операция". Той заяви, че "войната никога не може да бъде решение" и нарече конфликта трагедия за народите на Украйна и Русия. Авен признава, че не е разбрал как се оцелява в условията на санкции.

Ходорковски напусна Русия малко след като прекарва близо десетилетие в затвора. След началото на инвазията в Украйна той стана един от основателите на Комитета за борба с войната и критикува операцията.