Това предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, като се позоваха на високопоставен представител на кипърското правителство, пожелал да запази анонимност.

Депозитите във водещата кипърска банка "Банк ъв Сайпръс" ще бъдат обложени с 20-процентов налог, а тези в останалите банки в страната - с 4-процентов.

Кипърското правителство се е отказало от своето предложение да бъдат национализирани частните пенсионни фондове като част от мерките за събиране на средства в замяна на получаването на спасителен пакет от ЕС и МВФ.

Германия бе против тази идея. Кипърският президент Никос Анастасиадис изрази надежда бъде постигнато споразумение с Европейския съюз съвсем скоро, предаде БТА.

Кипър вече не разполага с възможност за оптимални решения, а само е изправен пред трудни такива, даде да се разбере европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от Ройтерс. Рен предупреди, че страната я чака много тежко бъдеще в краткосрочен план.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис изрази надежда, че „скоро” да бъде достигнато споразумение за спасителния заем в размер на 10 милиарда евро.

„Ние работим енергично, за да спасим икономиката”, заяви консервативният президент в социалните мрежи. „Полагаме всички усилия. Надявам се, че скоро ще има резултат”, каза Анастасиадис преди да отпътува за Брюксел за преговори с министрите от Еврогрупата.

Междувременно в столицата се състоя пореден масов протест на банковите служители. Те се опасяват, че ще бъдат най-засегнати от кризата и първи ще загубят работата си. Хората атакуваха и магазините. Всеки се запасява като за последно, защото не е ясно какво ще се случи другата седмица.

Ключово заседание на Еврогрупата е насрочено за неделя. Тогава страните от Еврозоната трябва да решат какво да правят с Кипър. Крайният срок за намиране на изход от кризата е понеделник.