Още израелски заложници на "Хамас" и палестински затворници в Израел се очаква да бъдат освободени през днешния втори ден от примирието между палестинското ислямистко движение и властите в Тел Авив, дало кратка почивка на жителите на Газа след седем седмици на бойни действия, предаде Франс прес.

Израелските власти обявиха, че днес се очаква да бъдат освободени 14 заложници, държани от "Хамас" в ивицата Газа след нападението срещу Израел на 7 октомври, както и 42-ма палестински затворници, намиращи се в израелски затвори.

Според в. "Таймс ъв Израел", цитиран от ДПА, Израел първоначално ще прехвърли задържаните в затвора "Офер" в окупирания Западен бряг, за да бъдат прегледани от представители на Международния Червен кръст. Вестникът се позовава на представители на израелското управление на затворите.

Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че израелските власти ще освободят 18 жени и 24 момчета в тийнейджърска възраст.

Според телевизията съгласно едно от условията в споразумението бойците от "Хамас" трябва първо да освободят израелските заложници, държани в Газа, преди да бъдат освободени палестинските затворници.

След освобождаването си палестинците ще се върнат там, където са живели преди - на Западния бряг или в Източен Йерусалим. Първата група палестински затворници се състоеше от непълнолетни и от жени, изпратени в израелски затвори за различни престъпления - от мятане на камъни до нападения срещу полицейски служители. Сред тях имаше и такива, които са били арестувани, но така е не са били изправени пред съда, отбелязва израелският в. "Аарец".

 

 

След почти седем седмици "Хамас" освободи първата група заложници в замяна на палестински затворници от Израел. Сред 13-те освободени израелски заложници има четири германки на възраст между 2 и 79 години.

Израел спря военната си операция в Газа в 6 ч. сутринта германско време в петък. В първата, четиридневна фаза на заложническата сделка трябва да бъдат освободени общо 50 заложници. В замяна на това Израел ще освободи до 150 затворници (някои от тях осъдени терористи).

Според германската преса германските заложници, които са били освободени в петък, са Дорон Ашер Кац (34 г.) и дъщерите ѝ Раз (4 г.) и Авив (2 г.), както и Маргалит Берта Мозес (79 г.). И четирите са били отвлечени от кибуца Нир Оз.

Дорон и двете ѝ малки деца са искали да посетят баба си в кибуц близо до Ивицата Газа на 7 октомври - когато терорът внезапно връхлита Израел.

Съпругът на Дорон, израелецът Йони Ашер (37 г.), не е могъл да се свърже със семейството си в продължение на часове и е разпознал съпругата, децата и тъщата си на видеозапис на заложници на "Хамас", предаде кореспондентът на БНР в Германия. 

Бащата разказва: "Веднага разпознах, че това е тя, без съмнение. На главата на малката ми дъщеря имаше покривало, а също така веднага разпознах и по-голямата ми дъщеря. Те бяха отвлечени заедно със свекърва ми и нейния партньор".

79-тодишната Маргалит е отвлечена от съседен кибуц. Тя е болна от рак. Както всички в кибуца и тя принадлежи към т. нар. "лагер на мира" - това са ляво настроени израелци, които се борят за правата на палестинците.

Междувременно днес Техеран съобщи, че е помогнал за освобождаването вчера на 10 тайландски заложници от ивицата Газа, като е предоставил списък с имената им на палестинската групировка "Хамас" по искане на тайландското външно министерство и председателя на тайландския парламент. Това предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на изявление на посолството на Иран в Тайланд.

"Искането беше прието от "Хамас" и 10 тайландски заложници бяха освободени след примирието", се казва в посланието, публикувано в социалните медии.

Десетте освободени вчера тайландски заложници и офицер (четвъртият отляво) позират за снимка в медицинския център "Шамир" в Израел

Снимка: БТА/Тайландското външно министерство чрез AP

"От самото начало предоставихме списъци на всички", включително Катар, Египет, Израел и Иран, съобщи говорител на тайландското външно министерство, като отбеляза, че тези "различни фактори биха имали различно влияние върху "Хамас".

Група от тайландски мюсюлмански политици посетиха Техеран през октомври и се срещнаха с представители на "Хамас". Тайландският външен министър Парнпри Бахидха-Нукара, от своя страна, водеше преговори за освобождаването на тайландците в Кайро и Доха.

Тайландското правителство казва, че 20 негови граждани все още са в ръцете на "Хамас", припомня Ройтерс. Четирима от освободените вчера 10 тайландци не са били в списъка с отвлечени лица, отбелязва Асошиейтед прес.

В Израел работят около 30 000 тайландци, предимно в селскостопанския сектор.