Лидерите на протестното движение в Судан прекратиха вчера преговорите с военните и призоваха за засилване на демонстрациите пред Генералния щаб на армията с искане за незабавно предаване на властта на гражданско правителство, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Временният военен съвет, който взе властта след като свали президента Омар ал Башир на 11 април, е "продължение на режима", заяви на многохиляден митинг в столицата Хартум Мохамед ал Амин Абдел Азиз, говорител на обединението от опозиционни партии и организации, участващи в протестното движение.

"Военният съвет бави отговора си на нашите предложения, като казва, че разглежда предложения от всички политически сили", заяви той и призова за засилване на протестите и незабавно предаване на властта на гражданско правителство, което да управлява четири години.

Суданска делегация ще посети Вашингтон, за да обсъди изваждането на Судан от американския списък на страните, подкрепящи тероризма, заяви вчера ръководителят на Временния военен съвет генерал Абдел Фатах ал Бурхан, предаде Франс прес.

САЩ вдигнаха през октомври 2017 г. търговското си ембарго върху Судан, продължило 20 години. Вашингтон обаче остави Хартум в черния списък на държавите подкрепящи тероризма, редом с Иран, Сирия и Северна Корея. Судан беше включен в този списък поради обвинения за връзка с радикални ислямисти. Основателят на Ал Каида Осама бин Ладен е живял в Судан от 1992 до 1996 година, припомня АФП.