Въпреки забраната днес отново стотици протестиращи се събраха в центъра на Виена, за да протестират срещу мерките в Австрия за справяне с епидемията от новия коронавирус. Две големи групи демонстранти "се разхождаха" в центъра на австрийската столица, спирани от полицията за проверки.

По данни на полицейски говорител до 16.30 ч. (17.30 ч. българско време) е имало само един задържан заради оказана съпротива при проверка. Съставени са били обаче голям брой актове за неспазване на правилата за носене на маска и пазене на физическа дистанция.

Събралите се в ранния следобед около 1000 души тръгнаха по различни маршрути в центъра на Виена с развети знамена и лозунги.

Впечатление направи доста голяма група от Тирол. Под мотото "Тиролският орел лети, където си поиска" демонстрантите, пристигнали от тази провинция с автобус, протестират срещу влязлата в сила вчера разпоредба за задължително представяне на отрицателен PCR тест при излизане от провинция Тирол.

По непотвърдени от полицията данни сред демонстрантите е забелязан и многократно осъжданият неонацист Готфрид Кюсел.

Опитът показва, че в подобни прояви участват и радикално настроени хора, коментира цитираният полицейски говорител.

Австрия излезе в понеделник от третата си карантина, въведена на 26 декември. Отвориха врати училищата, магазините, козметичните салони и музеите. Посетителите на козметичните салони трябва да показват отрицателен тест за новия коронавирус, направен преди не повече от 48 часа. В магазините клиентите трябва да носят маски с висока степен на защита, а не обикновени платнени маски. Ресторантите и хотелите остават затворени и властите казват, че това ще е поне до края на този месец.