В своя заключителна реч в навечерието на междинните избори в САЩ президентът Джо Байдън снощи предупреди, че победа на републиканците би могла да отслаби демократичните институции в страната и да унищожи голяма част от постиженията на неговата администрация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Днес сме изправени пред преломен момент. Усещаме в костите си, че нашата демокрация е изложена на риск и знаем, че това е вашият момент да я защитите", каза Байдън на предизборна проява в университета "Боуи стейт", исторически колеж край Вашингтон, в който се обучават множество чернокожи.

Коментарите на Байдън отразяват дълбокото политическо разделение в САЩ преди изборите днес, на които републиканците могат да спечелят контрола над едната или двете камари на Конгреса.

Въпреки че изпълни предизборните си обещания за насърчаване на инфраструктурата и чистата енергия, много американци се разочароваха от лидерството на Байдън. По информация от социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос, публикувано вчера, само 39% от американците одобряват работата му.

Правоприлагащите органи не са съобщили за никакви конкретни, достоверни заплахи за сигурността на днешните междинни избори, заяви снощи говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, предаде Ройтерс.

"Правоприлагащите органи ни уведомиха, че засега не са идентифицирали конкретни, достоверни заплахи" заяви Жан-Пиер пред медиите. Байдън е бил осведомен "за възможните заплахи и е наредил да бъдат предприети всички необходими мерки за осигуряването на безопасно и сигурно гласуване", добави тя.

Повече от 40 милиона американци вече предварително са упражнили правото си на глас на междинните избори в САЩ, надминавайки нивата на предварително гласуване на изборите за Конгрес през 2018 г., съобщи организацията "Ю Ес Елекшън проджект", цитирана от Франс прес.

На днешните избори избирателите ще обновят цялата Камара на представителите и една трета от Сената. Ще се избират и някои местни изборни длъжности, по-специално губернатори или прокурори.

През последните няколко години по-голяма част от щатите предлагат възможност за гласуване предварително или по пощата, практика, която стана широко разпространена по време на президентските избори през 2020 г., организирани в разгара на пандемия.

Тази година повече от 18 милиона американци гласуваха предсрочно лично, а още 22 милиона души изпратиха бюлетина по пощата. Общо в предварителното гласуване са участвали повече от 40 милиона души, в сравнение с 39,1 милиона души, предварително гласували на междинните избори през 2018 г., посочва АФП.