Британският премиер Риши Сунак заяви днес, че ще вземе мерки за отмяна на осъдителните присъди срещу над 900 ръководители на пощенски клонове, които са били несправедливо обвинени в кражба или измама заради дефектна компютърна система, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Скандалът, при който стотици служители са били осъдени за кражба, тъй като компютрите на пощенската служба неправилно са отчели липсващи пари, е "един от най-големите провали в историята на правосъдието ни", заяви Сунак.

Сред над 900-те ръководители на пощенски клонове, осъдени за кражба или измама между 1999 г. и 2015 г., само 95 са успели в обжалването на присъдите си, посочи министърът на пощите Кевин Холинрейк.

Някои от тях са били пратени в затвора, а мнозина са били финансово съсипани, след като е трябвало да платят големи суми на пощенската служба. В няколко случая се е стигнало и до самоубийства.

Истинският виновник обаче е бил дефектен счетоводен софтуер, наречен "Хърайзън" (Horizon), осигурен от японската технологична компания "Фуджицу" (Fujitsu).

Правителството освен това ще предостави по 75 000 бр. лири (95 000 д.) на всеки от неколцината служители, предприели колективни съдебни действия срещу пощенската служба, допълни премиерът.

От години службата настоява, че данните от "Хърайзън" са надеждни и обвинява управителите на клонове в престъпни действия. Полицията започна разследване на пощенската служба, но досега няма служители на компанията или "Фуджицу", които да са арестувани или срещу които да са отправени обвинения в престъпна дейност.

От 2022 г. тече обществено разследване. Макар че за скандала се говори от години, той отново превзе заглавията тази седмица, след като хитова документална телевизионна поредица възобнови обществения гняв. Сериалът "Mr. Bates vs the Post Office" проследява продължилата две десетилетия битка на управителя на пощенски клон Алън Бейтс, изигран от Тоби Джоунс, за разкриване на истината и оневиняване на колегите му.