Датският депутат Майк Фонсека защити любовната си връзка с 15-годишно момиче след връщането си в парламента. Той беше в отпуск по болест след разкриването на аферата, довела до изключването му от дясноцентристката партия "Умерени" (Moderaterne), която е част от правителството, предаде АФП.

"Мога да ви кажа, че с моята приятелка имаме хубава връзка. Тя ни устройва и се обичаме", каза 28-годишният Фонсека пред журналисти, като призна, че разбира, че тяхната любов може да изглежда изненадваща.

В Дания възрастта, определена като сексуално пълнолетие, е 15 години, затова миналата седмица полицията обяви, че разследването за сексуална връзка с непълнолетна срещу Фонсека е приключило.

Аферата между двамата беше разкрита пред обществеността в средата на ноември, а Фонсека беше изключен от партия "Умерени". След отпуск по болест от почти три месеца, сега той се върна в парламента като независим.

"Възрастта за носене на наказателна отговорност също е определена на 15 години (в Дания), което означава, че можете да носите отговорност за своите решения и избора, който правите, когато сте на 15", написа депутатът в публикация за онлайн вестника "Алтингет" (Altinget). "Затова си позволявам да смятам хората на възраст между 15 и 17 години за достатъчно зрели, за да правят важен избор", добавя Фонсека.

Самоличността на тийнейджърката не беше разкрита, но депутатът твърди, че е получил съгласието на нейните родители.

"Имаме доверие в нея и Майк. Ако я бяхме затворили и й бяхме забранили да се среща с него, тя вероятно щеше да го направи така или иначе и доверието между нас щеше да бъде напълно разрушено", казаха пред таблоида "Екстра бладет" (Ekstra Bladet) родителите на момичето, пожелали анонимност.

За председателя на бившата му партия на Фонсека - Ларс Льоке Расмусен, който е и външен министър на страната - тази връзка е "напълно несъвместима с ролята му на политик в рамките на партията".

"Това е младо момиче, само на 15 години и чиято връзка започва, когато е била в четвърти клас", каза той пред телевизия TV2. "Не може да имаме депутати, които имат редовни сексуални отношения с непълнолетни", посочи Расмусен.