Датската министър-председателка Мете Фредериксен обяви днес предсрочни парламентарни избори, които ще се произведат на 1 ноември, седем месеца преди края на мандата й, предаде Ройтерс.

Извършени наскоро социологически проучвания показаха, че партията на Фредериксен и десния блок са с почти изравнени позиции.

"Искаме широко правителство с партии от двете страни на политическия център", заяви в речта си Фредериксен, която понастоящем оглавява еднопартийно правителство на малцинството със своята Датска социалдемократическа партия.

"Предвид трудните времена, в които живеем, и трудностите, с които се сблъсква светът... дойде време да изпробваме нова форма на управление", добави тя.

44-годишната Фредериксен стана най-младият премиер на Дания през 2019 г., след като обеща да подобри социалните услуги в страна, пренебрегвани от либералните икономически реформи от началото на века.

Проучвания на общественото мнение показват, че между социалдемократическото правителство на малцинството на Фредериксен и подкрепящите го леви партии и десния блок, оглавяван от Консервативната партия или Либералната партия, има минимална разлика.

Агенцията отбелязва, че ходът на Фредериксен е бил очакван от много политически анализатори, като целта му е да бъде предотвратено гласуването от парламента на вот на недоверие срещу нейното правителство, внесен от един от нейните партийни съюзници.

Фредериксен получи много положителни отзиви за това, че преведе Дания през пандемията от коронавируса със сравнително малко здравни и икономически последици, получавайки огромна обществена подкрепа за бързото налагане на локдаун в ранните етапи на пандемията през 2020 г. Но по-късно същата година решението ѝ да бъдат умъртвени всички отглеждани в страната норки поради опасения, че животните могат да разпространят мутирал вариант на коронавируса, предизвика критики, когато се оказа, че не е имало правно основание здравите животни да бъдат умъртвени. В крайна сметка Фредериксен избегна правните последствия, но оттогава насам проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата към нея е намаляла, а скандалът накара социаллибералите да оттеглят подкрепата си към нея.

В момента Дания се намира в центъра на световната политическа криза, след като миналата седмица два тръбопровода, по които се пренася газ от Русия до Европа през Балтийско море, бяха повредени в резултат, на това което световните лидери нарекоха саботаж.

В Дания правителствените ръководители имат правото да насрочват избори, когато пожелаят, стига те да се провеждат в рамките на четири години след предишните, уточни Ройтерс.