COVID ограниченията в Китай наложиха затварянето на увеселителния парк "Дисниленд" в Шанхай, предаде Ройтерс. 

Днес той внезапно преустанови работата си, съгласно мерките срещу разпространението на коронавируса. Всички посетители бяха помолени да останат в парка, докато не предоставят негативен резултат от тест за заболяването.

В платформата WeChat от правителството на Шанхай обявиха, че "Дисниленд" забранява на гостите да влизат в него, а тези, които са вътре, могат да го напуснат едва след като тестът им бъде отрицателен. Като всеки, който е посетил увеселителния парк от четвъртък насам, трябва да покаже отрицателни резултати от тест за COVID-19 в рамките на три последователни дни.

Според видеа, разпространявани в социалната мрежа "Вейбо", хората се спускат към изходите на парка, които вече са заключени. Достоверността на клипчетата не е потвърдена от независим източник.

Няма посочена дата, на която "Дисниленд" отново ще отвори врати в Шанхай.

Това не е първият случай, в който паркът затваря неочаквано. През ноември миналата година 30 000 души бяха блокирани вътре, след като властите наредиха всички да бъдат тествани, съобщи Би Би Си.

Нарастващият брой инфекции в различни огнища на заболяването из страната накара властите да затегнат мерките по места и да наложат локдауни. Такива има включително и в някои части от големи градове като южната метрополия Гуанчжоу на фона на увеличаващите се икономически последици от политиката за "нулев COVID", предаде БТА.

През изминалия месец активността на китайските предприятия неочаквано е спаднала под влиянието на намалялото в глобален мащаб търсене и на строгите ограничения срещу заболяването в страната. Това разкриват разпространените днес данни.

"Считаме, че и през 2023 г. икономиката ще продължи да изпитва затруднения заради политиката за "нулев COVID", която ще остане в сила", каза Цзъчун, икономист в базираната в Лондон консултантска компания "Кепитъл икономикс".

Президентът Си Цзинпин потвърди по време на конгреса на Китайската комунистическа партия своя ангажимент да запази въпросния подход, което предизвика разочарованието на инвеститори, както и на много китайци, фрустрирани от локдауните, ограниченията при пътувания и изискванията за тестване.

"Не очакваме политиката за "нулев COVID" да бъде отменена преди 2024 г., което означава, че прекъсванията на работния процес заради вируса ще продължи да възпрепятства предоставянето на услугите, които предполагат директен контакт", допълни Цзъчун.

Заводът "Фокскон" в централния град Чжънчжоу, където се произвеждат айфони и работят около 200 000 души, беше разтърсен от недоволството от строгите ограничителни мерки.

Новите случаи в континентален Китай вчера достигнаха 2898, като за втори пореден ден надхвърлиха 2000.

В Гуанчжоу, който е един от най-големите градове в Китай и икономически център с ключово значение, броят на местно предадените случаи между 24 и 30 октомври достигна 1100, като предходната седмица беше 402, а в района Хайчжо, където живеят 1,8 милиона души, беше наложен локдаун.