Това е най-кървавата атака от серията нападения в района, приписвани на мюсюлманските сепаратисти.

Нападателите се врязали с два автомобила в тълпата на пазара и хвърлили от прозорците взривни устройства. Една от колите експлодирала. Очевидци съобщиха за над 12 взрива.

Снимки, публикувани в китайския еквивалент на Туитър Sina Weibo, показват жертвите да лежат на трилентов път. На заден план се виждат пламъци, а други снимки показват дим да се издига над сергиите на пазара зад барикада на полицията.

По-късно китайски полет от Шанхай за Урумчи бе принуден да кацне в Нанцзин "по причини, свързани с националната сигурност", заяви служител на авиокомпания. Цитираният източник, който работи за базираната в Шанхай "Цзюнеяо еърлайнс", пожела анонимност и отказа да даде повече информация.

Министерството за държавна сигурност определи атаката като терористичен акт и предупреди, че властите "ще пречупят арогантността на терористите" в района. В съобщението се добавя, че се взимат спешни мерки.

Китайският президент Си Цзинпин обеща да "накаже строго терористите и да не пести усилия в поддържането на стабилността", съобщи официалната осведомителна агенция Синхуа.

Обширната и богата на ресурси област Синцзян в далечния запад на Китай е обхваната от периодично насилие, което се увеличи в последните месеци и понякога се разпространява отвъд границите й.

В края на миналия месец на железопътната гара в Урумчи бе извършен атентат, при който загинаха трима души, включително двамата нападатели. Ранени бяха 79, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Смята се, че атентатът е дело на уйгурски сепаратисти, мюсюлманско малцинство в Китай, което се бори срещу китайската власт в региона.