Четирима бивши лидери от до неотдавна контролирания от арменци азербайджански регион Нагорни Карабах са били задържани от Държавната служба за сигурност на Азербайджан и отведени в столицата Баку, съобщи днес азербайджанската държавна новинарска агенция АПА, цитирана от Ройтерс и БТА.

Трима други бивши лидери от Нагорни Карабах обаче са пристигнали в Армения, съобщи арменската държавна новинарска агенция АРМЕНПРЕС, като се позова на единия от тях.

Азербайджан установи контрол над Нагорни Карабах след светкавична военна операция на 20 септември и се зарече да преследва "криминалното ръководство" на сепаратистите, което според него е отровило умовете на населението, отбелязва Ройтерс.

Почти всички около 120 000 жители на Нагорни Карабах избягаха в Армения поради опасения за своята безопасност. Азербайджан обаче е успял да арестува на гранични пунктове Рубен Варданян - бивш ръководител на сепаратисткото правителство, както и Левон Мнацаканян - бивш командир на сепаратиската армия на Нагорни Карабах.

АПА съобщи днес, че трима самообявили се президенти на Нагорни Карабах - Аркади Гукасян, Бако Сахакян и Араик Арутюнян, както и бившият председател на парламента Давид Ишханян, също са били арестувани.

Бившият държавен министър Артур Арутюнян, бившият министър на външните работи Карен Саркисян и бившият ръководител на службата за сигурност на Карабах Арарат Мелкунян, са влезли в Армения днес, съобщи обаче АРМЕНПРЕС, като се позова на Арутюнян.

Международната общност смята Нагорни Карабах за част от Азербайджан, но регионът бе управляван от сепаратистки настроени етнически арменци от 90-те години на миналия век след разпадането на Съветския съюз, отбелязва Ройтерс.