Филипините обвиниха днес китайската брегова охрана, че е извършила "опасни маневри", които са предизвикали сблъсък между неин кораб и плавателен съд на филипинската брегова охрана, изпълняващ курс за снабдяване на нейните части в Южнокитайско море, предаде Ройтерс.

Според говорител на филипинската брегова охрана в резултат на сблъсъка нейният плавателен съд е претърпял леки щети по корпуса.

 

 

Четирима членове на военноморските сили на Филипините са били ранени днес, след като китайски кораби са използвали срещу техния плавателен съд водни оръдия, за да им попречат да доставят запаси на филипински части, разположени в плитчина в спорното Южнокитайско море, съобщи ДПА и БТА, позовавайки се на филипински правителствени източници.

Пострадалите са били на борда на един от двата кораба за доставки, запътили се към Втората Томасова плитчина, която е на около 200 км. западно от филипинската провинция Палаван и е в изключителната икономическа зона на Филипините.

Филипинските кораби са пренасяли запаси за войниците разположени на кораба "Сиера Мадре", стар филипински съд, закотвен в плитчината от 1999 г. насам, за да маркира териториалните претенции на Манила в района.

Кораби на китайската брегова охрана "са тормозили, блокирали, използвали водни оръдия и са провеждали опасни маневри в поредния си опит незаконно да попречат на рутинните мисии по снабдяване" на "Сиера Мадре", съобщи в официално заявление Национална работна група в Западнофилипинско море. Според нея водно оръдие е разбило люковете на съда за доставки "Унаиза", леко наранявания най-малко четирима души от екипажа.

Според Джей Тариела, говорител на филипинската брегова охрана по въпросите около Южнокитайско море, един от китайските съдове се е сблъскал с кораба на филипинската брегова охрана "Синданган", причинявайки "леки структурни щети".

Наложило се е двата филипински кораба да обърнат курса си, докато друг цивилен кораб е достигнал Втората Томасова плитчина.

"За пореден път непровокираните актове на сплашване и опасни маневри на Китай срещу легитимните и рутинни филипински мисии за доставки в Аюнгинската плитчина [филипинското наименование на Втората Томасова плитчина - бел.ред.] застрашиха живота на филипинците", съобщи Работната група. Според нея "Филипините няма да бъдат спрени от упражняването на правата си над морските зони, включително Аюнгинската плитчина, която е част от нашата изключителна икономическа зона и континентален шелф".

Китай, който има териториални претенции към почти цялото Южнокитайско море, през последните няколко години предприема все по-агресивни действия в района. През 2016 година той игнорира решението на Международния арбитражен съд, че няма правни или исторически основи за претенциите му. Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван също имат претенции към района, смятан за богат на природни ресурси.