Нападателят, убил с хладно оръжие шестима души в търговски център в австралийския град Сидни, преди да бъде застрелян, е бил 40-годишен мъж с психични отклонения, съобщи полицията в Нов Южен Уелс. Той е идентифициран като Джоел Каучи от Куинсланд и няма данни да е имал терористични мотиви, съобщи ДПА.

Нападателят, действайки сам, е атакувал посетителите на търговския център "Уестфилд" в предградието Бонди Джънкшън, разположен източно от Сидни.

Четири жени на възраст между 20 и 55 г., както и мъж на около 30 загинаха на място. Друга жена, на 38 години, умря в болницата. Още осем души са изпратени в болници в Сидни с различна тежест наранявания.

Според помощник-комисар Антъни Кук Каучи е пристигнал в Нов Южен Уелс миналия месец и полицията е говорила със семейството му, което си сътрудничи с разследването.

"Както казах снощи, до този момент все още няма никаква информация, която да сме получили, никакви доказателства, които да сме събрали, никакви разузнавателни данни, които да подсказват, че това е мотивирано от някаква конкретна мотивация, идеология или друго. Знаем, че нарушителят е страдал от психично заболяване. Продължаваме да работим по профилирането на извършителя, но на този етап за нас много ясно изглежда, че всичко е свързано с психичното здраве на замесеното лице", разказа полицейският служител

Деветмесечното бебе, което беше ранено по време на нападението, остава "в тежко, но стабилно състояние в болница", каза Кук. Докладите предполагат, че жената, починала в болница, е майката на бебето.

Полицейска инспекторка от Нов Южен Уелс беше приветствана като героиня, след като се изправила сама срещу нападателя и го застреляла, когато той се хвърлил към нея с нож ръка.

Австралийският премиер Антъни Албанезе приветства "изключителната" смелост на тези, които са били в търговския център по време на нападението.

"Виждаме и кадри на обикновени австралийци, които се излагат на опасност, за да помогнат на своите съграждани. Вчерашната храброст беше наистина необикновена", допълни той.

Албанезе каза, че е получил съболезнования от лидери по целия свят, включително президента на САЩ Джо Байдън и британския премиер Риши Сунак.