Чешкото правителство отмени укази от съветската епоха, които предоставяха на руското посолство безплатно ползване на земя в Прага и други градове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е поредната стъпка в продължаващия повече от две години дипломатически спор с Москва, влошен от войната в Украйна. През 2021 г. Прага обвини агенти на руското разузнаване, че стоят зад експлозиите в оръжеен склад в Чешката република през 2014 г., което я накара да намали драстично персонала на руското посолство, което беше дотогава една от най-големите дипломатически мисии в Централна Европа, но продължава да работи със значително намален капацитет.

Дясноцентристкото чешко правителство отмени укази, с които на Русия се предоставя ползването на десетки парцели земя през 70-те и 80-те години на миналия век от тогавашните комунистически управници на страната.

Засега няма коментар от руското посолство в Прага.

Сега Русия ще трябва да плаща наеми за ползването на земите, съобщи министерството на външните работи на Чехия.

"Ние отменихме правителствените решения, взети под дулата на руските танкове след окупацията на страната ни", заяви в Туитър министърът по европейските въпроси Мартин Дворжак, визирайки нашествието на силите на Варшавския договор през 1968 година.

"Не може да се позволи неразрешените печалби от използването на тези земи да помагат на настоящата окупация на Украйна", добави той.

Прага е силен поддръжник на Украйна от началото на руското нахлуване в страната през 2022 г., като ѝ предоставя военна помощ. През ноември чешкият парламент определи настоящия руски режим за "терористичен", а миналия месец правителството постави главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, в списъка си със санкции заради подкрепата му за нашествието.