Турция подкрепя мирния план, предлаган от украинския президент Володимир Зеленски, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по време на посещение в Република Южна Африка, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Чавушоглу посочи, че Турция полага интензивни усилия за осигуряване на мира още от началото на войната.

"Нашата цел, разбира се, е траен мир и взаимно приемливо решение. Ние вярваме, че тази война ще бъде прекратена на масата за преговори и колкото по-скоро успеем да го осъществим, толкова по-добре", добави министърът.

Той посочи, че понастоящем Русия изразява готовност за преговори, а украинският президент предлага мирен план, състоящ се от десет точки.

"Ние, Турция, подкрепяме този мирен план и продължаваме да работим по него", каза Чавушоглу.

По думите му Турция е страна, която наистина полага много големи усилия за намирането на изход от военния конфликт в Украйна. "И въпреки войната, вярвам, че виждаме реалните резултати от дипломацията. В момента се водят преговори в много други измерения, като размяната на военнопленници, преговорите за Запорожие. Някои от тези разговори се провеждат в Истанбул. Бих искал да кажа следното: да, води се война, но ние сме в процес на взаимодействие, в процес на ангажиране и с двете страни. Опитваме се да сложим край на тази война възможно най-скоро", заяви още Чавушоглу.