Руската частна военна компания "Вагнер" започна да изтегля частите си от украинския град Бахмут и да прехвърля позициите си там на редовни руски войски, съобщи във видеоизявление в Телеграм основателят на частната армия Евгений Пригожин.

"Изтегляме частите си от Бахмут. От днес в 5 часа сутринта, 25 май, до 1 юни повечето от частите ще се пребазират в лагери в тила. Предаваме нашите позиции на военните", съобщи основателят на "Вагнер".

Видеото бе качено в Телеграм от неговата пресслужба и показва Пригожин в бойно снаряжение, застанал до повредена от военните действия жилищна сграда.

Пригожин съобщи за превземането на Бахмут в събота след най-дългата и най-кръвопролитна битка във войната.

В последното си видео изявление основателят на "Вагнер", който многократно критикува публично висши официални руски представители на отбраната, каза, че неговите сили ще бъдат готови да се върнат в Бахмут, ако редовната армия не е в състояние да се справи с положението.

Междувременно Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е арестувала диверсанти, свързани с украинските тайни служби, които са планирали атаки, целящи да прекъснат работата на руски атомни електроцентрали, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Диверсионна група на украинското външно разузнаване... се е опитала да взриви около 30 електропровода на Ленинградската и Калининската атомна електроцентрала" в северозападната част на страната в началото на май, се казва в изявлението.

"Според замисъла на украинските специални служби това е трябвало да доведе до спиране на ядрените реактори, да наруши нормалната работа на атомните електроцентрали и да нанесе сериозни щети на икономиката и репутацията на Русия", каза ФСС.

Диверсантите "успели да взривят стълб на високоволтова линия и да поставят мини в основите на четири други високоволтови линии на Ленинградската атомна електроцентрала", разположена в едноименната област, на около 30 километра от Санкт Петербург, пише още в съобщението.

Взривни устройства са поставени и близо до седем стълба на високоволтови линии, свързани с Калининската АЕЦ.

Двама "украински граждани, Александър Майструк, роден през 1978 г. ..., и Едуард Усатенко, роден през 1974 г.", са арестувани във връзка с тези атаки и може да бъдат осъдени на до 20 години затвор. Издадена е заповед за издирване на трети мъж, Юрий Кищак, с руско-украински произход, роден през 1963 г., пише още в изявлението.

"Двама руски съучастници на диверсантите също са идентифицирани и арестувани", съобщи ФСС, която ги обвинява по-конкретно в предоставянето на средства за комуникация и превозни средства с фалшиви регистрационни номера.

Руските спецслужби са иззели също от диверсантите 36,5 килограма експлозиви и около 60 детонатора.

Образувано е досъдебно производство за диверсия и трафик на експлозиви.

В началото на май, няколко дни преди честванията на Деня на победата над нацистка Германия в Русия, страната беше разтърсена от поредица от атаки и диверсии, включително дерайлиране на два товарни влака и пожар в петролна база след атака с дрон. Руските власти съобщиха също в началото на май за повредена високоволтова линия в Ленинградска област, без да предоставят към момента подробности за инцидента, отбелязва АФП.