Столичната полицейска служба в Лондон съобщи днес, че е бил арестуван бивш британски войник, заподозрян в терористични престъпления, който в сряда сутринта избяга от лондонски затвор, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Заподозреният в тероризъм 21-годишен Даниел Абед Халиф е бил задържан малко преди 11 часа местно време в лондонския квартал Чисуик. В момента той се намира в ареста, се казва в изявление на полицията.

21-годишnият Даниел Абед Халиф

Снимка: AP/БТА

21-годиният младеж се измъкна от затвора "Уондсуърт" в сряда сутрин, докато работел в кухнята. Халиф успял да се прикрепи към долната част на камион за доставки и така да напусне района, уточниха властите.

Халиф е обвинен в поставянето на фалшиви бомби във военна база и в нарушаване на британския Закон за служебна тайна, като е събирал информация, "която би могла да бъде полезна на врага".

След ареста си по-рано тази година той е уволнен от британската армия, а съдебният процес срещу него е насрочен за ноември.

Бягството му предизвика допълнителни проверки за сигурност на летищата и на пристанището в град Дувър, откъдето тръгва основният маршрут за плавателни съдове между Англия и Франция. Дейността по откриването на Халиф обаче бе съсредоточена в Ричмънд парк, който се простира върху 1000 хектара гори и ливади и е на 8 километра от затвора "Уондсуърт".

Политици от опозицията поискаха да разберат как Халиф е успял да избяга от затвор със средна степен на сигурност и защо не е бил задържан в затвор с максимална степен на сигурност. Правителството заяви, че по случая ще бъде проведено независимо разследваме.

"Той е бил обучен войник - така че в крайна сметка има умения, които може би големи части от обществото нямат", каза командирът на отдела по контратероризъм към лондонската полиция Доминик Мърфи по време на издиррването на беглеца и добави: той е изключително находчив.

В деня на разкритото бягство на Халиф от затвора полицията посъветва хората да не се приближават до мъжа, който е висок 1,88 метра и е бил облечен с бяла тениска, червено-бели карирани панталони и кафяви ботуши.