Руският президент каза, че Русия вече не вярва просто на разговори за големия взаимен интерес от изграждането на газопроводи и няма да харчи пари напразно.

Според него сътрудничеството в сферата на енергетиката и икономиката е най-добрата гаранция за мир, предаде БТА.

Той допълни, че натискът на САЩ и ЕС не е позволил на България да построи своя участък от "Южен поток" и затова Русия е била принудена да се откаже от този проект.

Путин каза, че Русия работи по разширяването на газопровода "Северен поток" към Балтика и се надява никой да не опита да осуети този проект, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера руският енергиен министър Александър Новак отбеляза на свой ред, че проектът за ТАП няма да попречи на руския проект за газопровод по дъното на Черно море до Гърция и Италия, който ще мине през България или Турция.

"Отчитайки договореностите и подписания меморандум за строителството, за доставките чрез подводната част на "Посейдон", може да има различни маршрути за доставката на газ и може да се разглеждат варианти той да премине както през Турция, така и през България", заяви Александър Новак

Ципрас: Укрепването на отношенията с Русия е стратегически избор

След продължила три часа среща, руският президент Владимир Путин и премиерът на Гърция Алексис Ципрас подписаха споразумения за двустранно икономическо сътрудничество.

Това е първата двустранна визита от повече от година на руския президент в страна членка на ЕС, който трябва да реши идния месец дали да премахне санкциите, наложени на Русия заради конфликта в Украйна.

"Искам още веднъж да подчертая, че укрепването на връзките ни с Русия е наш стратегически избор",
е казал вчера министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас на руския президент Владимир Путин според публикувана от Кремъл стенограма от срещата им.

Имаме исторически тесни религиозни и духовни връзки. Пред нас стои възможността да надградим икономическото си партньорство, да увеличим стабилността в региона и света като цяло, е заявил Ципрас.

Той е подчертал, че бъдещето на европейския континент е немислимо, ако ЕС се противопоставя на Русия и че Гърция може да бъде полезна именно в това, че може да послужи като мост за сътрудничество и дружба.

По думите на Ципрас, ролята на Гърция във всички международни организации е да помага "за изглаждането на острите ъгли, за да бъде намерена основа за сближаване между ЕС и Русия".

С наближаването на момента за взимане на решение от страна на ЕС за удължаване на санкциите, Русия оказва натиск на свой ред, заплашвайки да удължи до 2017 г. ембаргото си върху селскостопански продукти от ЕС.