Това сочат резултатите от изследване, поръчано от германския медиен концерн "Бертелсман", пише румънският вестник "Адевърул", цитиран от БГНЕС.
През април статистически данни на Световната банка оповестиха, че българите са една от най-образованите нации в света.

"Адевърул" пише още, че авторите на изследването привличат вниманието върху факта, че данните не доказват, че датчаните са по-интелигентни от румънците.
"Индексът за образованост изследва условията на образование в дадена страна, които подобряват икономическото и обществено благосъстояние", се уточнява в изследването.
На челни места в класацията са Дания и Швеция, а в средата са Германия и Франция.

Изследването включва 36 индикатора, разделени в четири подкатегории, отговарящи на 4 показателя за образованост, дефинирани от ЮНЕСКО: "образование за знание", покрито от официалното образование, "образование за извършването на определена дейност", свързано с усъвършенстване на работното място, "образование за съжителство", свързано със социалните дейности, извършвани в свободното време и "образование за организиране на собствения живот". Това предполага натрупването на информация за собствено усъвършенстване и един по-добър стил на живот.

"Въпреки че в общата класация Румъния заема последното 27-о място, тя не е на опашката във всички категории. При категорията образование за съжителство се намира пред Унгария, а по образование за организиране на собствения живот Румъния изпреварва България.

Най-големият проблем на Румъния е образованието за знание, тоест системата на образование, посочва Улрих Шуф, представител на "Бертелсман". Образованият човек не се ограничава единствено с натрупването на знания в образователните институции, подчертава в изследването си д-р Йорг Дрегер.
"Хората се обучават и на работното си място, в рамките на политически организации, в семейната среда, както и в свободното си време", уточнява още той.