През 2015 г. във всяка от двете държави жертвите по пътищата са 95 на 1 милион жители, което е с 4% повече от 2014 г., предаде БНР.

Следва Латвия - с 94 на 1 млн. Най-малко са в Малта, Швеция, Холандия и Великобритания, където броят им не надхвърля 30 души.

Последните данни за целия ЕС са разочароващи, заяви комисарят по транспорта Виолета Булц. Тя подчерта, че за втора поредна година не успяват да намалят броя на жертвите по пътищата, дори по-лошо – цифрите сочат, че повече хора са загинали.

"Пътната безопасност не се свежда просто до проценти и цифри. Зад всяка цифра стои човешка история, реални хора, членове на семейства, приятели и съседи. Нужен е повече контрол по пътищата, по-добро обучение на водачите, по-добро управление на позволените скорости за движение. Също така – по-сигурни пътища и автомобили.

Тези мерки наистина струват скъпо. Но можем ли наистина да сложим етикет с цена на човешкия живот?",
каза още Булц.

По данни от доклад на Европейската комисия за пътната безопасност, цитиран от австрийския вестник Der Standart, в 28-те държави-членки на ЕС средно на ден загиват по 71 души - или по един на всеки 20 минути. 76% от жертвите са мъже.

По последни данни на МВР от началото на годината в страната при 1390 катастрофи са загинали 129 души, а 1648 са били ранени. Само от началото на мърт на пътя смъртта си са намерили 48 души, а 620 са пострадали, от които 25 тежко.

За миналата година загиналите при пътни инциденти са 680.