Букмейкърските залози подсказват, че британският премиер Тереза Мей ще спечели тази вечер вота на доверие, задействан от законодателите от нейната Консервативна партия, предаде Ройтерс.

Според букмейскърските компании "Уилям Хил", "Пади Пауър" и "Ладброукс", вероятността министър-председателката да спечели вота за лидерството й е 86 процента.

Една от тях - "Уилям Хил", дори обяви по-късно, че е спряла да приема залози, тъй като е сигурна в победата на премиера, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Коефициентът, че Мей ще получи вот на доверие, се е понижавал през целия ден, за да падне за последно до 1,10 - т. е. 1 лира чиста печалба за 10 заложени. Накрая Уилям Хил се е отказала изобщо да приема такъв залог, тъй като "ние сме 100 процента сигурни, че (министър-председателката) ще спечели", каза говорител на Уилям Хил.

Случвало се е обаче залозите да грешат. При подготовката на референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, свикан през 2016 г., залозите показваха значителна вероятност гласоподавателите да подкрепят оставане в съюза.

Все пак, близо 200 британски депутати консерватори са сигнализирали, че възнамеряват да подкрепят премиерката Тереза Мей при вота на доверие тази вечер, предаде Ройтерс. Оценката на агенцията се основава на изявления пред медии и в социалните мрежи. По последни данни Мей има подкрепата на 198 консерватори от Камарата на общините. Според политически коментатори обаче някои депутати, които публично са подкрепили премиерката, са казала в частни разговори, че ще гласуват против нея.

Тереза Мей се нуждае от подкрепата на 159 депутати от 317-членната група на Консервативната партия в долната камара на парламента, за да запази лидерския си пост.

Вотът на доверие, който е таен, започва в 20 ч. българско време и ще продължи към два часа. Резултатът е очакван около 23 ч. българско време.

 

Самата Мей заяви, че свикването на общи избори не би било в интерес на Великобритания.

"Смятам, че общи избори на този етап, в средата на преговорите ни, не биха били в интерес на страната", каза тя пред парламента в отговор на запитване от депутат от опозицията дали ще организира избори или втори референдум за Брекзит.

Основната опозиционна формация, Лейбъристката партия, ще внесе вот на недоверие към правителството на премиера Мей, в момент, когато то смята, че може да успее, каза говорител на партията.

Според говорителя е ясно, че Мей няма да може да постигне съществена промяна в сделката за развода, договорена от нея с Евросъюза. Той изрази убеденост, че споразумението няма да бъде подкрепено от парламента.

Министърът на екологията Майкъл Гоув на свой ред заяви, че е абсолютно сигурен в победата на министър-председателката.

Междувременно френският първи дипломат Жан-Ив льо Дриан изключи всякакво предоговаряне на споразумението за Брекзит, сключено между Европейския съюз и Обединеното кралство, предаде Франс прес.

"Няма да има предоговаряне", каза външният министър пред френското Национално събрание.

Британската министър-председателка Тереза Мей е заплашена от вот на недоверие, организиран от нейната консервативна партия, заради текста на споразумението.