Британският премиер Борис Джонсън нарече преговорите с президента на САЩ Джо Байдън "голяма глътка свеж въздух" заради желанието му да работи с Лондон по серия от въпроси от климатичните промени и КОВИД-19 до сигурността, предаде Ройтерс.

"Това е ново, това е интересно и ние работим много упорито заедно. Продължихме около час и 20 или там някъде. Беше дълга, дълга, добра сесия. Покрихме широк спектър от въпроси", подчерта Джонсън.

Байдън се стреми да използва пътуването си в Европа, за да подобри многостранните връзки след бурния мандат на Доналд Тръмп, който остави много американски съюзници озадачени, а някои и отчуждени, отбелязва Ройтерс.

Джонсън омаловажи разногласията със САЩ за отражението на Брекзита върху мира в Северна Ирландия, като заяви, че САЩ, Великобритания и ЕС са "в пълна хармония" за намирането на решения за предпазването на мирното споразумение, постигнато на Разпети петък 1998 година. Той подчерта, че "Северна Ирландия е фантастично място и има страхотен потенциал".

Джонсън добави, че Байдън не е изразил ясно притесненията си за Северна Ирландия.

От своя страна Джо Байдън каза, че е имал "страхотен първи ден" във Великобритания. Той определи срещата си с британския премиер като продуктивна и подчерта специалната връзка между двете страни като съюзници в борбата с климатичните промени, коронавирусната пандемия и по отношение на глобалната сигурност, предаде Асошиейтед прес.

Байдън добави, че двамата лидери са подписали нова Атлантическа харта. Съюзът ще се концентрира върху проблеми, включващи киберсигурността, новите технологии, глобалното здравеопазване и климатичната криза.

Джонсън и Байдън са обсъдили и срещата на високо равнище за климата в САЩ през април, както и предстоящата климатична среща в Шотландия. Освен това те са обсъдили изтеглянето на войски от Афганистан и борбата срещу коронавируса.

В новоподписания документ лидерите на Великобритания и САЩ обещават да защитават "трайните ценности" на страните си срещу стари и нови предизвикателства. В него те обещават да подкрепят човешките права, свободната търговия и основаващия се на правила международен ред, както и да се противопоставят на "тези, които се опитват да подкопаят нашите съюзи и институции".

Новата харта говори и за "намесата в избори чрез дезинформация" и непрозрачните икономически практики - обвинения, които Западът е отправял към Москва и Пекин, отбелязва АП.

Байдън обеща 500 млн. ваксини да дари за бедните страни

"Ще изведем света от пандемията, като работим заедно с нашите глобални партньори", изтъкна Байдън.

Съединените щати ще купят 500 милиона дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" срещу коронавируса на близка до производствената цена - 3,5 милиарда долара, и ще ги дарят на 92 държави, които са в долната половина на световната класация по икономически стандарт. 200 милиона дози ще бъдат разпределени до края на годината, а останалите 300 милиона - през първата половина на 2022-а.

"Съединените щати предоставят тези половин милиард дози без обвързващи условия. Няма обвързващи условия. Дарените от нас ваксини не включват натиск за услуги или потенциални отстъпки. Правим това, за да спасим живота на хората", подчерта той.

Байдън обеща Америка да бъде "хранилище за ваксини" в борбата срещу КОВИД-19 по света. "Точно както Америка беше хранилището на демокрацията по време на Втората световна война", допълни президентът.

Байдън каза това в присъствието до себе си на шефа на компанията "Пфайзер" Алберт Бурла, който също беше в Карбис бей.

Шефът на "Пфайзер" Бурла каза, че сега светът е вперил поглед в лидерите на богатите страни, за да види дали те ще решат кризата с КОВИД-19 и ще споделят ваксини с по-бедните страни.

"Това, което обявихме с американското правителство, ни доближава до нашата цел и значително увеличава възможностите ни да спасим дори още повече животи по светa", заяви той.

Очаква се президентът Джо Байдън да призове и останалите лидери от Г-7 страните им да направят подобни дарения

Лидерите от Г-7 искат да ваксинират света до края на 2022 г., за да спрат пандемията от КОВИД-19, която отне живота на над 3,9 милиона души, опустоши световната икономика и преобърна живота на милиарди хора.

.