Британският банкер сър Евелин де Ротшилд, който доразви семейната банка и съветва покойната кралица Елизабет II по финансови въпроси, почина на 91-годишна възраст, пише в. "Файненшъл Таймс".

"Сър Евелин почина мирно [в понеделник] в дома си в Лондон след кратко боледуване", съобщи семейството във вторник.

Бизнесменът, който тренираше състезателни коне, посвети 42 години от кариерата си на семейната банка. От 1982 г. до 2003 г. той е председател на Rothschilds Continuation Holdings.

През 1968 г. е назначен за директор на de Rothschild Frères, френската банка, а осем години по-късно става председател и главен изпълнителен директор на базираната в Лондон NM Rothschild, международната инвестиционна банка, до 2003 г., когато ръководи сливането на френския и британския клон на фамилията.

По време на неговия мандат NM Rothschild, понастоящем британското подразделение на Rothschild & Co, увеличава общите си активи от 40 млн. паунда на 4,6 млрд. паунда, се казва в изявлението от вторник. Той увеличава броя на офисите по света от 15 на повече от 50.

През 2004 г. Ротшилд предаде ръководството на семейния бизнес на братовчед си Дейвид, а преди четири години синът на Дейвид, Александър, стана седмото поколение, което ръководи 200-годишната група.

Сър Евелин е известен с това, че дава приоритет на семейния контрол пред разширяването на дейността.

"Хуманната страна на банковото дело е изчезнала", каза той пред "Файненшъл Таймс" през 2017 г. "Знаете името на лекаря си, но не и името на банковия си мениджър. Има някои неща в живота, при които трябва да имате човешки отношения... Може би трябва да се върнем назад във времето. Помислете си колко прекрасно е било - с коня и каруцата".

След пенсионирането си той се фокусира върху филантропията и EL Rothschild, семейната инвестиционна компания, заедно със съпругата си Лин Форестър де Ротшилд, която го надживява. Двойката причислява Бил и Хилари Клинтън към своите приятели и прекарва една нощ от медения си месец в Белия дом.

Ротшилд, който през 1989 г. е посветен в рицарско звание от кралица Елизабет Втора за заслуги в областта на банковото дело и финансите, е заемал множество длъжности в частния и публичния сектор.

Снимка: Getty Images

Бивш директор на The Economist в продължение на повече от 17 години, той е бил финансов съветник на покойния монарх и създава фондация "Еранда Ротшилд" за финансиране на социални грижи и медицински изследвания. От 1977 до 1988 г. е председател на медицинското училище към болница "Сейнт Мери" в Лондон.

Любител на шоколада, в по-късен етап от живота си Ротшилд създава за кратко време луксозна марка сладкарски изделия.

По онова време той споделя пред FT, че страстта му към сладкото се дължи на първата му работа на машина за безалкохолни в дрогерия в Уестхемптън след евакуацията му в Лонг Айлънд, Ню Йорк, по време на Втората световна война.

"Плащаха ми по 10 цента на ден и можех да ям колкото си искам шоколад", спомня си той.

Роден е в Лондон през 1931 г. в семейството на Антъни дьо Ротшилд и Ивон Каен д'Анверс от банкерската фамилия Бишофсхайм.