Великобритания има твърде много нискоквалифицирани работници мигранти и много голям брой чуждестранни студенти, които често водят със себе си зависими лица, заяви новият министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман в интервю за вестник "Сън" преди годишната конференция на управляващата Консервативна партия, предаде Ройтерс.

Брейвърман каза, че новото правителство на Елизабет Тръс възнамерява се придържа към обещанието от изборите през 2019 г. да намали нетната миграция.

"Имаме твърде много нискоквалифицирани работници, които пристигат в тази страна", каза министърката малко преди началото на годишната конференция на управляващата Консервативна партия.

"Тук идват и много студенти, както и наистина много зависими лица. Тези хора идват тук, не е задължително да работят или работят на нискоквалифицирана работа и не допринасят за развитието на икономиката ни", добави тя.

От януари 2021 г. повечето работници трябва да получават заплата от поне 25 600 паунда (28 570 долара) годишно, за да може работодателят да спонсорира виза, което създава проблеми за работодателите в сектори като селското стопанство, хотелиерството и някои производства, където често се срещат по-ниски заплати.

Броят на работниците от ЕС е намалял, но това е компенсирано от увеличаването на броя на работниците от страни извън ЕС, особено от Индия. Според последните данни на Службата за национална статистика нетната миграция към Великобритания възлиза на 239 000 души на година до юни 2021 г.

Брейвърман също така заяви, че иска да ограничи възможността на мигрантите да оспорват депортирането на основание, че са били подложени на принудителен труд или трафик на хора.

Междувременно във Великобритания хиляди излязоха на протести срещу повишаването на цените на енергията и климатичната криза, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вчера имаше демонстрации в Лондон, Глазгоу, Белфаст и други градове, като те съвпаднаха с протестите на служители от пощите и железниците.

В Лондон стачкуващите железничари пред Кингс Крос бяха подкрепени от активисти, които поискаха от правителството да намали цените на енергията, преди температурите да паднат през зимата.

В същото време членове на Революционната комунистическа група и на движенията "Просто спрете петрола" (Just Stop Oil) и "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion) се събраха пред гара Юстън, откъдето се отправиха към Уестминстър.

Някои от тях настояваха за сваляне на капитализма, който на един от плакатите беше наречен "враг на майката природа", а други изглеждаха по-умерени във възгледите си.

Около 15:30 ч. местно време повечето от участниците в шествието си бяха отишли, без да се стига до арести.

В Глазгоу имаше демонстрация на поддръжници на кампанията "Достатъчно е достатъчно". Към тях се присъединиха стачкуващи представители на синдикатите, като Крис Мичъл от профсъюза Джи Ем Би (GMB) заяви: "Работническата класа е жива и рита".

На митинг пред кметството в Белфаст се чу, че ако правителството не вземе мерки, през зимните месеци може да се стигне до смъртни случаи сред деца, получили хипотермия.

Комисарят по въпросите на децата в Северна Ирландия Кула Ясума заяви, че уверенията на правителството не означават нищо, ако не бъдат подкрепени от подходящи действия за справяне с кризата.

"Думите няма да нахранят децата ни, няма да ги стоплят, нито ще им осигурят безопасно място за живеене", каза тя.