Братът на атентатора самоубиец, който се взриви през 2017 г. на концерт на Ариана Гранде в Манчестър, Англия, при което бяха убити 22 души, а стотици бяха ранени, бе осъден днес на минимум 55 години затвор, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Двайсет и три годишният Хашем Абеди отрече да е помогнал за планирането на атаката в зала "Манчестър арена", но бе признат за виновен в убийство, опит за убийство и заговор за атака с експлозиви. Осъждането му бе отложено поради ограниченията за пътуване по време на пандемията от коронавирус.

По-големият му брат Салман Абеди, който взриви бомбата, загина при атаката на 22 май 2017 г. в края на концерта.

Хашем Абеди отказа да присъства в съда при обявяването на присъдата.

Хашем Абеди получи 55 години затвор за атентата в Манчестър

Снимка: AP/БТА

Съдия Джереми Бейкър каза, че двамата братя са "еднакво отговорни за жертвите и ранените при експлозията". "Въпреки че Салман Абеди е бил пряко отговорен, ясно е, че подсъдимият е изиграл непосредствена роля в планирането на атаката", каза Бейкър. Съдията допълни, че ако обвиняемият е бил на над 21-годишна възраст към момента на деянието, той би получил доживотна присъда без право на замяна. Вместо това получава 55-годишна присъда, преди да може да бъде разгледана молба за помилване. "Подсъдимият трябва ясно да разбере, че минималната му присъда е 55 години. Той може и никога да не излезе от затвора", заяви съдията.