Многогодишната финансова рамка и действията на ЕС в отговор на пандемията са двете ключови теми, по които България ще заяви позицията си днес, заяви министър-председателят Бойко Борисов преди участието си във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, цитиран от пресцентъра на правителството.

Премиерът ще изтъкне, че страната ни има ясна и последователна позиция относно европейския бюджет, приемайки, че върховенството на закона е толкова важно, че да бъде обвързано с европейските фондове.

По отношение на европейската координация в отговор на пандемията премиерът Борисов приветства предложението за изграждане на Европейски здравен съюз, който ще позволи ЕС да бъде по-подготвен за в бъдеще при евентуални други здравни кризи, пише в съобщението.

Министър-председателят Борисов акцентира също върху общия подход на европейските лидери и ЕК относно ваксините, който ще осигури на европейските граждани бърз достъп до достатъчно на брой безопасни и безплатни ваксини, които да се използват доброволно. "Всички заедно, солидарно не само участваме в плащането на ваксините, но и по начина, по който да бъдат справедливо разпределени възможно най-бързо", заявява премиерът Борисов и добавя, че се водят разговори, така че страната ни да е готова, ако са необходими фризери, в които ваксината да се съхранява при много ниска температура.

Премиерът Борисов специално обръща внимание на спазването на противоепидемичните мерки. "Ако сме стриктни и дисциплинирани, можем да преодолеем по възможно най-лекия начин тази криза", категоричен е българският министър-председател.

По-рано днес германското председателство на ЕС обяви, че все още търси решение на спора по бюджета за 2021-2027 година и фонда за възстановяване на обща стойност 1,8 трилиона евро, одобрени през юли от страните членки.

Полша и Унгария наложиха в понеделник вето на приемането на бюджета и на фонда за възстановяване. Причината е включена клауза, която обвързва достъпа до финансиране със зачитането на върховенството на закона.

"Много страни в Европа чакат парите да бъдат отпуснати", каза външният министър на Германия Хайко Маас преди срещата с колегите си от ЕС. По думите му "има голям натиск от всички страни за бързо намиране на решение".