Разговарях с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Сърдечно й пожелах успех на новата позиция. И двамата сме убедени, че изменението на климата е сериозна и пряка заплаха, която няма да подмине никого. От всички нас, както и от решенията на форуми като днешния, зависи бъдещето на следващите поколения. Това написа на страницата си във фейсбук премиерът Бойко Борисов, който участва в 25-ата конференция на ООН за климата, която се провежда в Мадрид.

Започнахме (конференцията) със среща на лидерите на страните от ЕС заедно с новите председатели на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел. Обсъдихме важни въпроси, налагани от климатичните промени и опазването на околната среда, които са сред приоритетните теми за целия ЕС, сподели Борисов.

Премиерът добави, че е поздравил Шарл Мишел по повод встъпването му в длъжност.

Делегати от близо 200 държави ще се опитат да уточнят последните детайли по правилата за прилагане на Парижкото споразумение, включително как да се създаде функционираща система за международна търговия с емисии и как да бъдат компенсирани бедните страни за загубите, които понасят от покачването на морското равнище и други последици от климатичните промени, отбелязаха световните агенции.

Ще се опитам да защитавам нашите въглищни централи и някои вредни производства, които за съжаление имаме. Те обаче казват - мислете първо за продължителността и за качеството на живот - за пет или десет хиляди души можете да намерите работа. Чистотата на въздуха трябва да е тема на широк обществен дебат, каза пред журналисти преди да опътува за испанската столица премиерът Борисов.

Здравето трябва да е на първо място. За да увеличим продължителността и качеството на живот, сигурно ще струва скъпо, но ще се опитаме да го направим, изтъкна премиерът. Ще защитавам нашите позиции към момента, ще опитам да отлагам, но ако трябва да съм честен, трябва широк дебат дали искаме да живеем в смог, заяви Борисов.

Европейският съюз е отговорен за едва 9 процента от парниковите емисии в света, затова страната ни застъпва становището, че ЕС не може да се справи самостоятелно с проблема без поне толкова активно участие и на другите големи емитери (Китай, Индия и САЩ), се посочва в официално прессъобщение на МС. В същото време Европа, благодарение на опита и силно развитите си технологии, играе водеща роля в борбата с климатичните промени.