Четиристранната среща на високо равнище в Букурещ, в която участваха премиерите на България, Румъния и Гърция и президентът на Сърбия, заема централно място на страниците на румънските вестници. "Адевърул", "Гъндул", "Ромъния либера", Котидианул", "Либертатя" и други румънски медии публикуват обширни информации за консултациите в румънската столица.

Изданията извеждат на преден план изказването на президента на Сърбия Александър Вучич: "Искаме да влезем в ЕС, но не можем без вас", както и думите на българския премиер Бойко Борисов, че е горд от политическия елит на Балканите.

Акцент е и изказването на гръцкия премиер Алексис Ципрас: "Ние, балканските държави, определяме начина на развитие на региона въз основа на исканията на нашите страни, а не въз основа на дневен ред, определен някъде от някой друг". Румънските издания информират, че следващата среща в този формат ще бъде в края на юни в Гърция. Вестник "Ромъния либера" извежда в заглавие, че Румъния и България ще построят нов мост на река Дунав и магистрала Букурещ-София.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви вчера в Букурещ, че неговата страна иска да влезе в ЕС, но не може да го направи без помощта на останалите балкански държави. Вучич допълни, че за Сърбия е важна подкрепата на Румъния по европейския път.

Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че оценява ролята на Сърбия като фактор на стабилност в Западните Балкани и увери президента Вучич в подкрепата на Букурещ за присъединяването на Сърбия към ЕС, пише "Адевърул", цитиран от БТА.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че е горд с "политическия елит" на Балканите. "Не си спомням да е имало в историята толкова отговорен елит в балканските страни", цитират румънските изданията думите на българския премиер.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас каза, че Балканският регион винаги се е сблъсквал със сериозни предизвикателства, генерирайки много проблеми на високо равнище. "Тук сме, за да се справим с тези предизвикателства", каза Ципрас, цитиран от румънските медии.

Цитирани са и думите на българския премиер Бойко Борисов, че "когато се появи проблем на Балканите, той рефлектира и в други части на континента". Според Борисов фактът, че четиристранният формат България-Румъния-Гърция-Сърбия продължава да съществува е ясен знак, че той е продуктивен, отбелязват румънските медии.

Изданията и сайтовете в Букурещ цитират и друго изказване на Бойко Борисов: "Искаме да имаме инфраструктура, която да ни свърже с Европа и останалата част от света, да имаме напредък във всички сектори. Мисля, че всички осъзнаваме сега, че сме част от европейското семейство и ще продължим този формат".

Българският премиер отбеляза, че румънският му колега е предложил серия "много важни" проекти, като един от тях е нов мост на река Дунав. "Също така споменахме възможността за изграждане на магистрала, която да свърже нашите столици, също свързването на Солунското пристанище с пристанищата в България и Румъния, подобряване на свързаността с Белград, Братислава, Скопие. Гърция и Сърбия се включиха също в инициативата за подобряване на свързаността на регионално равнище с Прищина", заявил Борисов, цитиран от "Ромъния либера".

Румънският премиер Виорика Дънчила каза, че Румъния подкрепя България в контекста на поемането на председателството на ЕС и заяви още, че Гърция е ключов партньор за Румъния в региона.

"Искаме да дадем импулс на двустранните отношения, нашето сътрудничество в двустранен, регионален и европейски план. Този формат на консултации предоставя добра възможност за укрепване на диалога и идентифициране на начините за сътрудничество в региона на Югоизточна Европа, по-специално от гледна точка на икономическото развитие", посочи румънският премиер.