Британският премиер Борис Джонсън заяви, че няма съмнение, че търговска сделка с ЕС ще бъде постигната до края на годината. В първото му интервю на Даунинг стрийт, откакто стана премиер, той отговори на широк кръг въпроси за Би Би Си, сред които за кризата около Иран и кралското семейство, както и на някои лични теми, включително, че иска да отслабне, предаде БНР.

Той заяви, че важното в момента е, че на 31 януари Обединеното кралство ще излезе от ЕС. Но запитан от интервюиращия колко е вероятно постигането на всеобхватна търговска сделка до края на преходния период до края на годината - в процентно изражение, премиерът отговори:

"Мисля, че е много вероятно, не мога да ви дам процент. Но изключително вероятно, какво ще кажете за това. "Епично вероятно!".

По въпроса за кризата около Иран Джонсън заяви, че международното ядрено споразумение с Техеран може да бъде заменено със сделка, договорена от американския президент Доналд Тръмп, и да се продължи напред.

"Ако ние се откажем от ядреното споразумение, нека тогава да позволим то да бъде заменено, и то със сделка на Тръмп", каза Джонсън, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той визираше споразумението за ядрената програма на Иран, постигнато между великите сили и Техеран през 2015 г., от което САЩ се оттеглиха преди повече от година и половина, обявявайки го за лошо, съобщи БТА.

Джонсън заяви, че ако стане възможно ядрената сделка да бъде заменена със сделка на Тръмп, това би било голямо придвижване напред. Той припомни, че американският президент се справя отлично с договарянето на сделки.

Премиерът каза, че от американска перспектива споразумението за иранската ядрена програма е с пропуски и че освен това то изтича и е било договорено от предишния президент Барак Обама.

"От тяхна гледна точна (тази на американците), то има много, много недостатъци", добави Джонсън.

Той заяви още, че не смята, че е трябвало да бъде информиран за действията на американците при убийството на генерал Касем Солеймани, защото това не е операция с участието на британците. Освен това заяви, че Великобритания не очаква по-нататъшна ескалация на конфликта около Иран.

Що се отнася до кралското семейство, Борис Джонсън каза, че е негов голям фен и е убеден, че то ще намери най-доброто решение по повод на желанието на принц Хари и Меган Маркъл да имат друг живот и да са финансово независими.

Премиерът каза, че иска да отслабне през тази година, но не и да спазва "вегануари" - популярна практика да се пости през януари, като не се ядат меса и животински продукти.

"Мислех си за това, но това изисква прекалено много концентрация. Свалям шапка на веганите, които могат да се справят... Не може да се яде сирене, когато си веган. А това си е престъпление срещу... любителите на сирената", каза Борис Джонсън.