Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се споразумяха снощи, че до неделя трябва да вземат "твърдо решение" за бъдещето на преговорите за търговските отношения между Великобритания и ЕС след Брекзит. Това съобщи високопоставен източник от Даунинг стрийт в изявление, изпратено до медиите минути след като Джонсън напусна централата на ЕК в Брюксел след среща с Фон дер Лайен, съобщиха световните агенции.

Източникът посочи, че двамата са имали "откровен разговор" по време на тричасовата работна вечеря, но са установили, че между двете страни "продължават да съществуват много сериозни разногласия".

Различията са по три ключови теми - разпределението на квотите за риболов, единните правила на играта (нормите, които да спазва Великобритания, за да изнася стоки в ЕС) и начина на решаване на бъдещи спорове.

Джонсън и Фон дер Лайен "се договориха за продължаване на дискусиите през следващите няколко дни между преговорните екипи", добави източникът, цитиран от Ройтерс. "Премиерът не иска да остави неизпробван нито един път към възможна сделка. Премиерът и фон дер Лайен се договориха, че до неделя трябва да бъде взето твърдо решение за бъдещето на преговорите", добави той.

Позициите на Лондон и ЕС продължават да са "много раздалечени" за постигане на споразумение за отношенията след Брекзит, заяви от своя страна председателят на Еврокомисията, предаде Франс прес.

"Споразумяхме се преговорните екипи да се срещнат незабавно, за да се опитат да решат основните въпроси", посочи Урсула фон дер Лайен в комюнике след срещата. Тя добави, съдбата на преговорите трябва да се реши "до края на уикенда".