Високопоставен израелски военен командир заяви, че днес е бил денят с най-интензивни сражения от началото на войната с "Хамас", предаде Ройтерс.

Израелски военни самолети пуснаха стотици бомби и други боеприпаси, добавя БТА.

"Днес е денят с най-интензивни сражения от началото на сухопътната операция" на Израел в ивицата Газа, каза генерал-майор Ярон Финкелман, началник на южното командване на израелската армия.

Той заяви, че е имало сражения в Джабалия, Северна Газа, и в източния град Шуджая, а в момента се води битка в Хан Юнис, в южната част на анклава.

"В сърцето на Джабалия сме, в сърцето на Шуджая, а сега вече и в сърцето на Хан Юнис", каза Финкелман.

Междувременно местните здравни власти съобщиха за израелски въздушен удар, който е отнел живота на 45 души в град Дейр ал Балах в централната част на ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Данните не са потвърдени по независим път, добавя БТА.

"В последния час регистрирахме смъртта на 45 мъченици от израелската бомбардировка по къщи на три семейства в Дейр ал Балах", каза за Ройтерс д-р Еяд ал Джабри, директор на болница "Шухада ал Акса" в Дейр ал Балах.

Според здравното министерство на ивицата Газа, която е контролирана от радикалното палестинско движение "Хамас", от началото на конфликта с Израел преди два месеца при израелски обстрел в анклава са убити близо 16 000 палестинци.

По данни на Израел при нападението на "Хамас" на 7 октомври на израелска територия са убити около 1200 души.