Противниците на пенсионната реформа във Франция, начело със синдикатите, отговарят днес с масови протести по улиците на френските градове на решителността, която президентът Еманюел Макрон показа в сряда, като заяви, че реформата ще бъде проведена.

Вижте снимки>>>

Вчерашните коментари на Макрон са първите, откакто правителството принудително прокара пенсионната реформа миналата седмица заради липсата на достатъчна подкрепа. Впоследствие кабинетът оцеля след два вота на недоверие в Националното събрание на Франция (долната камара на парламента) в понеделник.

Законопроектът трябва да бъде разгледан от Френския конституционен съвет, преди да прерасне в закон.

Макрон постоянно заявява, че пенсионната реформа се нуждае от промяна, за да може да се осигури финансирането й. Противниците на реформата предлагат други решения, включително по-високи данъци за богатите и компаниите, които според Макрон ще засегнат икономиката.

Президентът на Франция защити "необходимата" реформа и се обяви против "крайното насилие", което се наблюдава през последните дни по време на митингите. Малко преди маршът в Париж да тръгне в 14:00 ч., мобилизацията вече чупеше рекорди в няколко големи града.

Терминалите парижкото летище "Шарл дьо Гол" бяха блокирани, а на входа се образуваха дълги задръствания. Управлението за гражданска авиация се опасява, че ситуацията ще се влоши, и настоява да бъдат отменени 30 % от полетите на летище Орли в петък, 15 % в събота и по 20 % на летищата в Марсилия, Бордо и Лион.

Движението по повечето линии на метрото в столицата е нарушено. Засегнати са и крайградските влакове. Протестиращите блокираха работата на Лионската гара в Париж. Те излязоха на релсите със синдикални знамена, а някои държаха сигнални ракети. Те призовават за оставката на френския президент Еманюел Макрон.

Към стачката се присъединиха и много учители, като в Париж са затворени 140 начални училища, както и много средни общообразователни училища. По данни на кметството в столицата 56% от учителите са стачкували в четвъртък. Учителският профсъюз твърди, че 70% от специалистите стачкуват в Париж. Персоналът на редица училища в Руан, Марсилия, Тулуза и други френски градове не отиде на работа.

По улиците на повечето големи градове (Нант, Лион, Брест, Рен, Бордо, Лориен и др.) още от рано започнаха сблъсъци на протестиращи с полицията. Най-радикално настроените демонстранти издигнаха барикади, запалиха огньове, кофи за смет, в Лориен запалиха полицейски участък, и градското пространство започна да прилича на място на бойни действия. В Нант бе разбит входът на сградата на Административния съд.

"Няма да се откажем, защото сме мнозинство срещу Макрон в тази страна, той трябва да ни чуе", казва протестиращ пенсионер в Бордо, пред в. "Монд". Той осъжда "реформата и социално-икономическата политика на Макрон като елитарна, която кара бедните да плащат". За вчерашното интервю на Макрон той казва: "Не мога да понасям лъжи, маскирани като информация. Той не се е вслушал в хората, в профсъюзите, дори в своите депутати, в никого. Сега ще продължим, няма да се откажем". Според него "младите хора си казват, че ако той не ни чуе, ние ще покажем на какво сме способни, за да го накараме да го направи... Всички социални постижения ги има, защото е имало власт на народа", казва той.

В Париж на площада на Бастилията, във вече огромната тълпа (във френската столица се очакват между 40 000 и 70 000 протестираще) млад графичен дизайнер казва: "Макрон наля масло в огъня. И днес не става въпрос само за пенсиите, а и за портфейла на гражданите", възмущава се той и допълва, че ще демонстрира, докато Макрон не се оттегли.

Според преброяването на в "Фигаро" в 14:00 ч. по улиците на Франция са излезли 350 000 демонстранти, в сравнение със 154 000 на 15 март по същото време и 428 000 на 7 март.

След мобилизацията днес профсъюзите, организиращи протестите, ще се срещнат тази вечер, за да обмислят последващите действия на социалното движение.

Те разчитат и на евентуален референдум, който да се допита до гражданите и да накара изпълнителната власт да се огъне. Тази инициатива беше лансирана от опозиционни депутати, но все още трябва да бъде утвърдена от Конституционния съвет, а след това ще трябва да се съберат близо пет милиона подписа в нейна подкрепа.

Готвят "френско посрещане" на британския крал Чарлз Трети

Британският крал Чарлз III, който през следващите дни ще направи първото си посещение във Франция, едва ли ще получи топло посрещане. Британските и френските медии съобщават, че програмата на пътуването може да бъде променена заради протестите срещу пенсионната реформа.

Освен това френският профсъюз SUD-Rail призова протестиращите да "отидат във Версай", за да приемат "двамата крале" (Макрон и Чарлз III), както подобава на "френската традиция".