Близо пет хиляди бебета са се родили от 6 февруари, деня на земетресенията в Южна Турция, в районите, засегнати от трусовете, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Общо 4627 бебета са се появили на този свят през последните десет дни в порутените от земетресенията окръзи, показва информация на Главната дирекция за обществено здраве на Турция.

Министерството на здравеопазването оказва подкрепа на майките на тези бебета и на бременните, които се подготвят за раждане. Екипите информират майките за необходимостта от кърмене, за да се опази здравето на бебетата, и ги обучават как да кърмят, когато е необходимо. Извършват се също ваксинации и здравни прегледи на бебетата.

На 6 февруари в 4.17 ч. сутринта Южна Турция бе разтърсена от трус с магнитуд 7,7 и епицентър в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш. Девет часа по-късно бе регистрирано и второ силно земетресение, отново в окръг Кахраманмараш, с магнитуд 7,5-7,6. Двата труса причиниха десетки хиляди жертви, както и огромни материални щети в Турция и Сирия.