Над 23 700 са загиналите в Турция и Сирия след катастрофалните земетресения в началото на седмицата, по последни данни. Само в Турция жертвите са повече от 20 200, а ранените 80 хиляди, предава БНР.

Българските доброволци успяха да открият още един жив човек сред развалините в турския град Хатай. По-рано български екипи откриха и спасиха двама души в Кахраманмараш.

Пред Националното радио Георги Влайков от сдружение "Аварийно спасяване - Пловдив" разказа:

"Има надежда, знаем, че се надпреварваме с времето. Ние виждаме тези хора какво са преживели и какво преживяват в момента. Тук средната температура е минус 10-12 градуса. Това много изморява екипите и хората. Но въпреки всичко се стремим да продължаваме да го правим максимално дълго, защото така даваме възможност за по-голям шанс за оцеляване на хора, които още са живи и са под развалините".

 

В Бесни български и полски пожарникари спасиха оцеляла жена

Затрупана под отломки жена в град Бесни, окръг Адъяман, Югоизточна Турция, бе извадена жива днес след продължила часове наред тежка спасителна операция с участието на български и полски пожарникари, предава БТА.

От 1 ч. през миналата нощ спасителните екипи се опитваха да стигнат до нея. Жената е оцеляла след прекарани на 100 часа под руините.

Спасителните екипи съобщиха по-рано пред журналисти, че краката на жената са освободени, но ръката на жената е блокирана. След продължила часове наред акция жената бе освободена.

Операцията за спасяването на жената започна към 1 ч. през нощта след получен сигнал за наличие на жив човек. Спасителите са чули сърдечен ритъм със специалните устройства, с които разполагат.

Жената е живяла на първия етаж в блока заедно със семейството си. Предполага се, че останалите членове на семейството са мъртви.

Междувременно българските пожарникари съобщиха, че в съседната рухнала сграда също са предприети усилия за спасяването на жив човек. Не е ясно дали бедстващият човек е мъж или жена. Спасителите са чули почукване по бетонната плоча.

Кипърски лекари доброволци заминават за Северна Сирия на медицинска и хуманитарна мисия

Медицинска и хуманитарна мисия от "Лекари доброволци от Кипър" заминава идната седмица за Северна Сирия, за да окаже помощ в районите, засегнати от разрушителното земетресение, предаде кипърската агенция КНА, цитирана от БТА.

В съобщение за медиите организацията посочва, че мисията ще бъде разположена основно в Алепо и целта е лекарите да помогнат на ранените и пациентите в болниците в региона и да се оцени ситуацията и необходимостта от още хуманитарни мисии.

Организацията изтъква, че за нея е от особено значение да подкрепи хората от Северна Сирия, тъй като е информирана, че не е имало чуждестранна хуманитарна намеса в района.

Мисията ще бъде ръководена от почетния президент на организацията д-р Елени Теохарус. Участват още д-р Андреас Каурос, медицинската сестра Константина Руся и фоторепортерът на КНА и член на съвета на организацията Катя Христодулу.

Организацията съобщи, че това е първата й мисия в Сирия след земетресението и екипът от доброволци ще извърши проучване на място на ситуацията с цел организиране на повече мисии за предоставяне на специализирана медицинска помощ и лекари.

През изминалите години организацията "Лекари доброволци от Кипър" има над 20 хуманитарни мисии в Сирия.