Бенямин Нетаняху е в Москва навръх 9 май, празника на Победата. Участва с Владимир Путин в тържествата, наблюдава военния парад. Причината - това е последната възможност пред Израел да не влезе в мащабен военен конфликт с Иран в Сирия.

Днес вече имаше няколко събития, които показаха, че мащабната война в Близкия изток се крепи на косъм. Израел удари ирански военни обекти в район около столицата Дамаск, 15 души са загинали според непълните данни от Сирия. Въпреки тържествата Владимир Путин и Нетаняху се видяха и водиха разговор на четири очи. Констатацията от този разговор е повече от тревожна - ситуацията в Близкия Изток е взривоопасна.

"Страните изразиха надежда не само да се обсъди, но и да се намери изход от тежката ситуация в района", се казва в официалното съобщение на Кремъл. Малко преди това израелската армия бе поставена в състояние на повишена бойна готовност.

Бурята наближава и ако Нетаняху не уговори Путин да не доставя С-300 на Сирия, нещата ще излязът от контрол. Въпросът е в това, че тези руски зенитни системи са в състояние да ударят цели на разстояние до 300 километра и ако бъдат разположени близо до границата с Израел, под удар ще се окаже дори летището "Бен Гурион".

Ако руски военни са на пултовете за управление на системите, проблем няма да има. Русия води твърдо политика на защита само на своите бази и военни в Сирия от ударите на коалицията на САЩ и на Израел и няма да допусне да се нанесат удари срещу самолети на тези държави.

Но ако системите са в сирийски ръце, нещата са много различни. Вярно, Сирия няма обучени за работа със С-300 оператори, но Иран има. Русия е доставила на Техеран тези системи преди около две години и те имат обучени екипажи за работа с тях. И ако иранци са на пулта за управление, нито един самолет в Израел няма да може да лети безопасно.

Това означава, че израелската армия ще трябва да унищожи системите или те не бива да попадат в сирийски ръце. Точно това се опитва да договори в Москва Нетаняху, смятат наблюдатели. Ако не успее, Иран ще нанесе удар срещу Израел и това ще предизвика нов етап на военните десйтвия. А Техеран обеща отмъщение за няколкото израелски удара срещу свои обекти и военни, включително и този от днес.