САЩ не прилагат двойни стандарти в политиката си по отношение на състоянието на правата на човека в Израел, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от агенциите.

Той направи изявлението си на пресконференция днес, на която беше представен годишният доклад на Държавния департамент за състоянието на човешките права по света през 2023 г. (State Department's 2023 Country Reports on Human Rights Practices)

"Дали прилагаме двойни стандарти? Отговорът е "Не", каза дипломат номер едно на Вашингтон в отговор на журналистически въпрос дали има двоен аршин в американската политика, когато става дума за спазването на човешките права в Израел.

"Прилагаме едни и същи стандарти към всички", категоричен беше Блинкън, цитира го БТА.

Той добави, че САЩ проверяват твърденията за погазване на човешки права при израелската военна операция срещу палестинското движение "Хамас" в Газа.

В публикувания от Държавния департамент доклад се отбелязва, че войната в Газа, която причини смъртта на 30 000 палестинци и огромна хуманитарна криза, е имала "силно негативен ефект" върху положението с правата на човека в Израел, предаде Ройтерс.

Сред констатираните нарушения има наред с другото достоверни данни за произволни убийства без съд и присъда, изчезвания на хора, изтезания и необосновани арести на журналисти, посочи Държавният департамент.

В доклада се допълва, че израелското правителство е предприело някои надеждни стъпки за установяване и наказаване на длъжностните лица, които може да са замесени в тези нарушения.

Войната в Газа избухна след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 души в еврейската държава, а над 250 бяха взети за заложници и отведени в Газа.

Правозащитни организации съобщиха за редица случаи на причиняване на вреди на гражданското население в хода на израелското настъпление в Газа и предупредиха, че зачестяват инцидентите с насилие срещу палестинци на Западния бряг, където по данни на местните здравни власти от 7 октомври над 460 палестинци са били убити от израелски войници или заселници. Оценката на правителството на президента Байдън е, че дотук Израел не е нарушавал международното право.