71-годишен американски бизнесмен раздаде 20 милиона долара като бонуси за служителите на компанията си в знак на "чиста благодарност", съобщи CBS Philly.

Марк Баяда е основател и собственик на Bayada Home Health Care - компания, специализирана в грижи за възрастни хора във Филаделфия, която предлага медицински грижи за пациенти по домовете. Фирмата работи от 1975 година.

Миналата седмица собственикът събрал част от служителите си на празничен обяд по случай Деня на благодарността и им съобщил решението си.  

"Вземам 20 млн. долара и ги разпределям между вас. Искам да покажа благодарност към всички за усърдието, с което се грижите за нашите клиенти. Денят на благодарността е специално време, в което човек трябва да си направи равносметка и да каже "щастливец съм", заявил бизнесменът в емоционална реч. 

В Bayada Home Health Care, която се оценява на 1,4 милиарда долара, работят 26 000 души. 20-те милиона долара са разпределени между тях според стажа им в компанията. 

Касандра Фрийман, която е майка на три деца, работи в Bayada от 38 години. Тя е медицинска сестра и се грижи през нощта за пациент с парализа на всички крайници. Нейният бонус ще е в размер на 6550 долара. Фрийман споделя, че ще даде пари на две от децата си, които са в колеж. 

"Това са обикновени хора, които работят здраво в бизнес от сферата на услугите с малък марж на печалба — за мен е чест да работя с тях," казва още Марк Баяда.

Никол Грийн, педиатрична медицинска сестра, сред чиито клиенти са преждевременно родено бебе и дете с церебрална парализа, работи в Bayada от едва три години и ще използва получните средства за висшето образование на дъщеря си.

"Всички бяха шокирани — мислехме, че това е просто празничен обяд. Марк ни изненада напълно. Нямаше нужда. Аз работя в Bayada от скоро, но сега оставам служител до живот" разказва Грийн пред Yahoo Lifestyle.

Дори пенсиониралите се служители, напуснали компанията след 2010 г., са получили част от сумата.