Роден във Великобритания мъж, член на група бойци от "Ислямска държава" в Сирия с прякора "Бийтълс" и обвинен от съдебните власти на САЩ в обезглавяване на заложници от западни страни, се призна за виновен пред американски федерален съд, предаде Франс прес,  цитирана от БТА.

От запис в регистъра на съда в Александрия, щата Вирджиния, става ясно, че на обвиняемия Алекзанда Коути, един от двамата членове на "Ислямска държава", които бяха задържани в Ирак от американски военни, преди да бъдат откарани с полет до САЩ, са повдигнати обвинения в тероризъм, отбелязва Ройтерс. Съдебни протоколи показват, че на Коути и Ел Шафи Елшейк, роден в Судан британски жител, който беше екстрадиран в САЩ заедно с Коути, са предявени обвинения, които включват вземане на заложници и причиняване на смърт и заговор за предоставяне на материална подкрепа на терористи.

Коути и Елшейк са били британски граждани, но британското правителство е отнело гражданството им. Според обвиненията те са принадлежали към четиричленна група от "Ислямска държава", на която е бил даден прякора "Бийтълс", заради британските им акценти.

Те са обвинени в задържане и убийство на множество западни заложници, включително американските журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф и хуманитарните работници Кайла Мюлър и Питър Касиг. Твърди се, че групата е взела участие във видеа с насилие на "Ислямска държава", публикувани в интернет, в които се показват обезглавявания на чуждестранни заложници.

24-те страници на обвинителния акт включват дълъг списък от изтезания, които според обвинението Коути и Елшейк са причинили на заложници, включително прилагане на електрошок с тейзър, принуждаване на заложници да се бият помежду си и 20-минутен побой с палки и симулиране на давене.