Бившият вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас е бил настанен в болница по-рано тази седмица, след като е направил опит за самоубийство в строго охранявания затвор в Гуаякил, каза днес бившият президент на страната Рафаел Кореа в социалната мрежа "Екс", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тази информация беше потвърдена и от адвокатката на Глас - Соня Вера. Тя добави, че в момента задържаният бивш вицепрезидент е обявил гладна стачка.

Глас, който вече два пъти е бил осъждан за корупция и на когото сега са повдигнати нови обвинения, беше арестуван в петък при зрелищна полицейска акция в посолството на Мексико в Кито, където се укриваше от декември.

Екадорските сили за сигурност нахлуха в мексиканското посолство в Кито, а това действие принуди Мексико да прекрати двустранните връзки. 

Екадорското президентство пък заяви, че Мексико погазва ангажиментите си по международните споразумения и че срещу Хорхе Глас има издадена заповед за задържане за незаконно присвояване на средства, която трябва да бъде изпълнена и затова той няма право да напуска Еквадор. Външният министър Алисия Барсена обвини управляващите в Кито, че нахлуването в мексиканското посолство представлява "грубо нарушаване на Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

Хорхе Глас беше вицепрезидент на Еквадор по време на втория мандат на левия президент Рафаел Кореа, който напусна поста през 2017 г. През 2020 г. Кореа беше осъден задочно по мащабно разследване за корупция и сега живее в Белгия.

В края на 2017 г. Глас беше признат за виновен в приемане на подкупи в замяна на възлагане на обществени поръчки на бразилския конгломерат "Одебрехт". Беше осъден на общо осем години затвор, но преди две години беше освободен предсрочно заради тежкото положение със сигурността в еквадорските затвори.

През последните няколко месеца му бяха повдигнати обвинения и по друго дело, този път за незаконно присвояване на средства, по което беше издадена заповед за задържането му.