Бившият президент на Южна Корея И Мюн-бак днес беше върнат в затвора - броени дни след като най-висшата съдебна инстанция в страната потвърди присъдата му от 17 години затвор за корупция, предаде Франс прес.

В четвъртък Върховният съд потвърди присъдата му за присвояване на 25,2 милиарда вона (19 милиона евро) и получаване на подкупи от 9,4 млрд. вона.

Ако не бъде помилван от президента или присъдата му не бъде намалена, 78-годишният бивш държавен глава, управлявал от 2008 до 2013 г., може да прекара остатъка от живота си зад решетките. И Мюн-бак няма право на повече обжалвания по това дело за корупция и финансови злоупотреби, в което бе замесен и вече покойният собственик на технологичния гигант "Самсунг".

Бившият президент консерватор напусна днес жилището си край Сеул в черен автомобил с тъмни стъкла. "Президентът И спаси икономиката", се четеше на плакат в ръцете на негов поддръжник, чакащ преминаването на колата. Имаше и други, които приветстваха бившия държавен глава

. Няколко метра по-далеч, от другата страна на полицейския кордон, стоеше друг човек с различно искане - експрезидентът "да се извини на народа".